Bleak Goose - beschrijving, habitat, interessante feiten

Barn-faced Goose is een prachtige vogel van de eendenfamilie, een vrij zeldzame soort die voorkomt in het Rode Boek. Het is niet vaak mogelijk om elkaar te ontmoeten in de open ruimtes van ons land. Niettemin is vandaag de vraag ontstaan ​​om deze soort uit te sluiten van de groep van de "zeldzaamste" vogels op aarde. Dit is het gevolg van een sterke toename van de populatie ganzen met wittewang in de afgelopen jaren.

Het meest voorkomende type migrerende watervogels in zuidelijke landen (Italië, Spanje). Ganzen met schuiten hebben een unieke uitstraling, wat niet alleen jagers aantrekt, maar ook specialisten die betrokken zijn bij de studie van vogels.

Interessante feiten over de vogel

Vermeldingen van de witharige gans kwamen naar ons vanuit de verre diepten van de geschiedenis en zijn vol met kenmerken en vrij interessante feiten. De meest interessante van hen hebben precies betrekking op de relatie tussen de vogel en de mens. In de zestiende eeuw geloofden velen bijvoorbeeld dat deze unieke vogel van de eendenfamilie zich niet op natuurlijke wijze voor zijn verwanten vermenigvuldigt. Het broedproces van de brandgans is al lang een mysterie voor velen. De minder ontwikkelde bevolking geloofde vaker de gemeenschappelijke mythe over het uiterlijk van deze vogel uit hout dat in de zee of de oceaan viel. Dat wil zeggen, lange tijd werd aangenomen dat de brant verschijnt als gevolg van de transformatie van natuurlijke grondstoffen in een levend wezen. Het zeewater veranderde op miraculeuze wijze de boom in verbazingwekkende kleine vogels met een karakteristiek wit masker op het hoofd.

De witharige gans wordt ook genoemd in de historische kronieken van de Kelten. Kazark werd beschouwd als een geschenk van oceanen en zeeën, die geruime tijd gerijpt zijn in schelpen gelegen in de diepe wateren van de Atlantische Oceaan. Vanwege het feit dat het mysterie van de oorsprong van de vogel niet precies was opgehelderd, was het mogelijk om het vlees van de brandgans zelfs tijdens een tamelijk strenge opletkerk snel te gebruiken. Na verloop van tijd werd dit echter verboden door de meesters van het kerkelijk bisdom.

Kenmerken van het formulier

Nog niet zo lang geleden was de belangrijkste broedplaats van een soort als witwangganzen een bergachtig gebied, wat in feite leidde tot lange discussies over de aard van zijn oorsprong. De laatste jaren hebben de vertegenwoordigers van deze soort echter de strategie van hun voortplanting ingrijpend veranderd, wat een tamelijk krachtige impuls heeft gegeven aan een aanzienlijke toename van het aantal witwangige ganzen en eigenaardigheden van de soortmigratie.

Zulke veranderingen impliceren dat deze eend in plaats van bergachtig en rotsachtig terrein voor zijn nesting, de steppevlaktes, de zeekust en sloppenwijken uit de stad begon te kiezen. Dit hielp de vogel niet alleen om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden van de moderne wereld, maar veranderde ook zijn "dieet" aanzienlijk. Vaak is de witharige gans te vinden in vrij grote Europese steden, terwijl hij, net als de duiven op de pleinen van de stad, voorbijgangers smeekt om een ​​traktatie en hun belangstelling en welwillendheid jegens mensen toont.

Tot op heden reciteert dit type eend, zoals de witte gans, vijf hoofdgroepen:

  1. Noord-Europa, het Noordpoolgebied (meer dan honderdduizend individuen). Overwinterplaats - VK.
  2. Groenland (ongeveer 40 duizend individuen). Overwinterplaats - Schotland.
  3. Spitsbergen (maximaal 25 duizend personen). Overwinterplaats - Ten noorden van Engeland, Noorwegen.
  4. Ten noorden van Rusland (ongeveer 100 duizend individuen). Overwinterplaats - Holland, West-Duitsland.
  5. Nieuwe aarde (iets meer dan 10 duizend). Overwinterplaats - Nederland, Canada.

Het uiterlijk van de vogel

Het uiterlijk van de witte gans is de meest originele van de meeste soorten van de eendenfamilie. De vogel heeft een volledig zwart lichaam en een kop met witte kop. Op de vleugels zijn kleine bruine aftekeningen. De kist van de vogel is versierd met een sneeuwwitte schort. Hoewel deze vogel tot de eendenfamilie behoort, heeft hij toch tamelijk bescheiden afmetingen: lichaamslengte zelden meer dan 75 cm., Vogelgewicht is maximaal 3 kg.

De oorspronkelijke kleding van de brandgans doet enigszins denken aan de monastieke kleding. Bovendien is de combinatie van kleuren zoals wit en zwart voor de vertegenwoordigers van de eendenfamilie niet typisch. In de natuur is er slechts één soort vogels, die lijkt op de eendenmeeuw - het is een Canadese brant. De eigenaardigheid van deze vogel ligt echter in de tegenovergestelde rangschikking van kleuren - individuen van deze soort hebben een volledig wit lichaam en een zwart masker op hun hoofd.

Krachtige functies

Barn Goose is een herbivoor, en meestal bestaat hun dieet uit boombladeren, plantenstengels en vers gras. Een speciale delicatesse voor deze eend is zegge, mossen, arctische wilg, kruipende klaver. Het haalt ganzen niet alleen op het land, maar ook in reservoirs: algen, kleine insecten, kreeftachtigen, weekdieren.

In het koude seizoen is dit type vogel minder kieskeurig over eten, dus zijn ze vaak bezig met raids op boerderijen, terwijl hun hoofddoel groenten en granen zijn.

De eigenaardigheid van deze vogel is dat hij in gevangenschap kan worden gehouden. In dit geval wordt de brant gevoed met maïs, gras, groenten en verse groenten. Om een ​​dergelijke vogel in uw huishouden te nemen, moet men bedenken dat vertegenwoordigers van deze soort volledig ongeschikt zijn voor huishoudelijke verzorging. Daarom, om gezonde nakomelingen van witwangganzen thuis te laten groeien, moet ervoor worden gezorgd dat het dagelijks en lang genoeg lopen van vogels wordt georganiseerd.

Fok soorten

Ganzen met witte wang keren meestal in de late lente terug naar hun broedplaats, terwijl de eenden meteen verenigd worden in kleine kolonies, waarvan het aantal 70-80 paar kan bereiken. Ganzen met schuiten houden niet van krampen, daarom is de afstand tussen de vogelnesten op de broedplaats vrij groot - van 10 tot 50 m. Bijgevolg maakt zo'n uitgestrekte locatie het gebied dat door deze vogels wordt gekozen voor zijn nederzetting vrij groot.

Het gedrag van de mannelijke eend tijdens de paringwedstrijden verdient speciale aandacht. De stem wordt sonore en luider, de vogel rolt in onvoorstelbare bewegingen, die de aandacht van de samochka moeten trekken. In de regel wordt zo'n paringsdans slechts één keer in een leven uitgevoerd door een mannelijke Barnacle Goose, omdat het trouw blijft aan de gekozen metgezel tot het einde van zijn dagen.

Voor het regelen van het toekomstige nest kiezen ganzen meestal een klein natuurlijk kuiltje in het aardoppervlak. De bodem van zo'n fossa is bekleed met droge takjes, vegetatie, mos en dons. Tijdens het leggen van eieren, wordt het nest met het vrouwtje bewaakt door het mannetje van andere vogels, die in geval van gevaar zijn vriendin waarschuwt met een luide kreet. Het gemiddelde aantal eieren gelegd door het korhoen bereikt 6-8 stukken, waarbij elke vogel ze apart incuberen. Nadat de kuikens verschijnen, brengen hun ouders hun nakomelingen vaak over naar plaatsen vol met dichte vegetatie. De eerste pogingen van een jonge gans met witte borst om op de vleugel te staan, worden in de regel in de buurt van twee maanden uitgevoerd.

Het houden in gevangenschap

Bleak Goose zijn vogels van de eendenfamilie, die thuis kan worden gehouden. In de regel is het broedseizoen in gevangenschap - van maart tot eind juni. Vaak is het aantal bevruchte eieren echter een orde van grootte minder dan in natuurlijke omstandigheden. Dit wordt verklaard door de psychologische toestand van de vogels, die dus reageren, zij het tamelijk comfortabel, maar nog steeds een gevangenisstraf.

Om de vogel in staat te stellen zich aan te passen aan de omstandigheden van het leven op de boerderij, moeten de eigenaren de meest approximatieve omstandigheden creëren voor het leven van de Brandganzen, die worden geassocieerd met nesting en mogelijkheden voor volledige voeding. Vooral belangrijk is de volledige en juiste voeding voor jonge mensen, wat de constante beschikbaarheid van verse groenten impliceert.

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de gevangenschap zijn stempel drukt op het immuunsysteem van vogels, in de regel leeft meer dan een derde van de nieuwe fokkuikens niet tot volwassenheid. Het afmeren van de vleugels van de vogels moet worden uitgevoerd door specialisten, omdat er nogal wat eenden sterven door een bloeding na het onjuist snijden van de vleugels.

Video: Brandgans (Branta leucopsis)

Bekijk de video: Huntwatch (Augustus 2019).