Fazant - beschrijving, habitat, interessante feiten

Fazant is een vrij populaire vogel van de fazantenfamilie. De fazantvariëteit werd lange tijd beschouwd als het beste spel. Ze werden gepakt voor rijke Europese landgoederen en werden alleen bij speciale gelegenheden geserveerd. Fazantgerechten zijn altijd als een speciale delicatesse beschouwd. Tot op heden kunnen fazanten zelfs thuis worden gefokt.

Het proces van domesticatie

De tweede naam van de fazant is Kaukasische fazant. Deze vogelsoort is geclassificeerd als een squadron van kippen. Het is verrassend dat deze vertegenwoordiger in feite een familielid is van een gewone huiskip, maar het wordt ook een wenselijk doelwit voor alle jagers.

Als je de oude mythe uit Griekenland gelooft, is de fazant in Europa ontstaan ​​dankzij zeevaarders die deze vogel uit Colchis hebben gebracht toen ze op pad gingen om het gouden vlies te halen. Ik moet zeggen dat dit gedeeltelijk zo is. Het waren de Grieken die in de tijd van het leven van Aristoteles de fazant naar Europa brachten. Daarna verscheen deze soort in het Romeinse Rijk en verspreidde zich vervolgens naar het grondgebied van Oostenrijk, Duitsland, de Tsjechische Republiek en Hongarije. In de 19e eeuw begonnen fazanten te voorkomen in Noord-Amerika, maar ook in Australië.

Het is vermeldenswaard dat fazanten vaak thuis werden gefokt, maar dit maakte de soort niet compleet gedomesticeerd, omdat er geen specifiek economisch voordeel was. Meestal werden fazanten gefokt door eigenaren van rijke landgoederen, die later de vogels gebruikten om de jacht te organiseren. Pas in de 20e eeuw werden fazanten beschouwd als semi-domestic of domestic birds.

het uiterlijk van

De fazant is een zeer grote vogel, de lichaamslengte bereikt 90 centimeter. Bijna de helft daarvan is staart. De fazant weegt van 700 gram tot een kilogram. Mannetjes hebben van oudsher een grote massa en kunnen een gewicht van twee kilogram bereiken.

Het belangrijkste kenmerk van fazanten is een vrij lange staart met een wigvorm. De staart bestaat uit 18 veren, die geleidelijk naar het einde toelopen. Vertegenwoordigers van de mannelijke helft van de fazanten hebben een bruine staart, soms zelfs een koperkleur met een rode tint, een paarse streep kan worden onderscheiden aan de randen van de staart. Bij vrouwen is de staart minder helder, meestal saai bruin. Karpers uit het noorden onderscheiden zich door hun kleur. In het gebied van het hoofd en de nek kunnen ze worden onderscheiden van veren van groene en gouden kleur, oranje veren op de rug waarvan de rand zwart wordt.

Gemeenschappelijke kenmerken met parelhoen

Velen zeggen dat fazantvlees lijkt op parelhoenvlees. Dit is niet verrassend, want parelhoenders of "koninklijke" vogels behoren ook tot de orde van de kippenachtigen. Parelhoenders verschillen in die zin dat ze kleiner zijn dan fazanten. De maximale massa van de laatste is 1600 gram.

Het is ook mogelijk om een ​​parelhoen van een fazant te onderscheiden door de kleur van zijn verenkleed. De veren van de "koninklijke vogels" zijn grijs-wit, ook aanwezig en gevlekt. Fazanten zijn helderdere vogels, waarvan de kleur heel divers is.

De verspreiding van fazanten in het wild

In natuurlijke omstandigheden zijn fazanten in bijna alle delen van Eurazië te vinden, vogels komen veel voor van de Zwarte Zee tot Japan zelf. Het is vermeldenswaard dat deze mensen goed leven, zowel in de bergen als in de laaglanden. In verband met zo'n brede verspreiding zou je zelfs kunnen denken dat alle voorwaarden voor het leven geschikt zijn voor deze vertegenwoordigers. Fazanten halen zich echter alleen op voor die gebieden met een dichte begroeiing, het is beter als het stekelig en met elkaar verweven is. Een belangrijke factor voor deze vogels is ook de locatie van een nabijgelegen waterbron. Zelfs in bergketens of in de steppe liggen fazanten van oudsher aan de kusten van rivieren en beken, waar ook gewelven van riet en verschillende struiken zijn.

Bovendien zijn fazanten vaak dichtbij landbouwgrond te vinden. In deze gebieden voeden de vogels zich meestal, maar de nesten zijn nooit tevreden, omdat honden, katten en ratten ze hier kunnen vernietigen. Fazantennesten worden alleen in het struikgewas van riet of doornige struiken geplaatst, waar het behoorlijk moeilijk zal zijn om ze te bereiken.

In natuurlijke habitats eten ze bijna alles. Ze kunnen zich voeden met insecten, kleine hagedissen en wormen. Het zoeken naar voedsel en het voeren van fazanten is de hoofdactiviteit, omdat de vogels hier alle tijd aan besteden, behalve de periode die ze besteden aan het slapen of reinigen van veren.

Volwassen fazanten genieten ook van het eten van jonge plantenbladeren, bessen, zaden en fruit. Het is belangrijk op te merken dat deze vogels alleen pikken wat zich op de grond of op vrij grote planten bevindt. Fazanten weten niet hoe ze direct op bomen moeten eten, maar als de vogels in gevaar zijn, kunnen ze zich op hoge takken verbergen.

Hoe zorg je voor fazanten thuis?

Over het algemeen worden fazanten van oudsher beschouwd als wilde vogels, maar tegenwoordig zijn ze heel gewoon als huisdieren. Deze vogels zien er erg esthetisch uit dankzij hun mooie en heldere verenkleed. De belangrijkste waarde in dit geval is natuurlijk fazantvlees. Veel fijnproevers zagen dit vlees als het meest waardevolle product. Daarnaast worden eieren ook als voedsel gebruikt en deze vogels geven hetzelfde aantal eieren als gewone kippen.

Over het algemeen is het gemakkelijk om fazanten thuis te houden, dit proces lijkt op de inhoud van kippen. Natuurlijk zijn er enkele eigenaardigheden in het onderhoud en fokken van deze vogels, maar ze zijn volledig belastend. Bovendien is het bevatten van fazanten niet alleen heilzaam, maar ook interessant, en daarom worden zelfs enkele eigenaardigheden van broedvogels ongecompliceerd.

Tegenwoordig wordt fazantvlees gretig gekocht door veel restaurantcomplexen, omdat dit product tot delicatessen behoort. Bovendien kan extra geld worden verkregen uit de verkoop van eieren en zelfs veren. Een andere richting van dit bedrijf is het fokken van decoratieve vogels, die voornamelijk worden verworven voor het onderhoud van het huis.

Vogels van deze variëteit zijn ook erg waardevol voor de jacht. Dergelijke organisaties kopen levende fazanten om de jacht te organiseren.

Voor het onderhoud van fazanten is geen organisatie van cellen of gebouwen vereist. Feit is dat fazanten het hele jaar door rustig in de open lucht leven in een klimaat van de middelste gordel. Fazanten zijn helemaal niet bang voor vorst en kunnen, dankzij hun mooie en warme verenkleed, rustig de winter buiten doorbrengen.

Om te beginnen met het fokken van fazanten, is het noodzakelijk om hun eieren te kopen of volwassen exemplaren van verschillende geslachten, maar van dezelfde soort te oogsten. Daarna moet de fokker zorgvuldig de variëteit en kenmerken van het fokken onderzoeken.

Hoe voed je de vogels thuis?

Het is heel belangrijk om vogels te kopen en ruimte voor hen te organiseren, de bijzonderheden van het houden van fazanten te bestuderen en ook te begrijpen hoe ze gevoed kunnen worden.

Deze vertegenwoordigers onderscheiden zich door het feit dat ze lang leven. Onder natuurlijke omstandigheden is de gemiddelde levensduur van deze vogels ongeveer 5-7 jaar. In het geval dat de omstandigheden gunstiger zijn, kunnen deze personen maximaal 15 jaar leven. Thuis kunnen fazanten tot 18 jaar leven, maar alleen als ze worden voorzien van comfortabele leefomstandigheden.

Onder boerderijomstandigheden of gewoon thuis fokken van fazanten, vanaf de geboorte, beginnen ze ze eerst te voeren met gekookte eieren, die eerder fijngesneden zijn. Groente kan worden toegevoegd aan de eieren, die ook fijn kunnen worden gesneden, evenals melige wormen. Voer fazanten de eerste keer dat je om de twee uur nodig hebt. Als na het eten wat voedsel achterblijft, moet het onmiddellijk worden weggegooid. 'S Nachts worden ook fazanten gevoerd, het zal genoeg zijn tweemaal per nacht. Voer moet worden uitgevoerd in de aanwezigheid van licht, ongeveer een half uur. Tijdens deze periode kunt u ook toevoegen aan de feed feed.

Zodra de kuikens een week oud zijn, kun je hun dieet verrijken met gekookte gierst, waarin je ook gehakte groenstroop moet toevoegen. In de toekomst zou het menu ook voer, gierst en gemalen maïs moeten introduceren. Uit het groen moet klaver en paardenbloem kiezen.

Volwassen fazanten zijn perfect als voeder voor kippenvoer, gierst, zonnebloempitten en maïs. Het wordt aanbevolen dat volwassenen ook slakken geven. Het is vermeldenswaard dat de vogels van dit ras graag zelfs de Coloradokevers eten. Moet ze extra taart geven. In de winter moet het dieet van vogels worden aangevuld met suiker, visolie en ascorbinezuur. Deze producten zijn nodig voor fazanten om de immuunafweer van het lichaam te verbeteren.

Gedrag en voortplanting van fazanten

Een interessant aspect van fazanten is dat ze heel snel op de grond op hun pootjes kunnen bewegen, maar de vlucht, zelfs een korte, is te moeilijk voor hen, die hij nog niet klaar is om te presteren, daarom is het uiterst zeldzaam om vliegende fazanten te zien. Fazant-mannetjes bewaken altijd hun territorium en nestelen zeer zorgvuldig. Soms kunnen vogels zelfs hun leven opofferen, maar laten de vijand het nest niet toe. De nederzettingen van deze vogels zijn meestal niet ver van waterlichamen in struikgewas van verschillende planten te vinden.

In de hitte van de dag verstoppen fazanten zich onder de planten, in dezelfde struik waar ze nestelen. Voor de jacht en het voederen van vogels vertrekken de avond, evenals de ochtend. Fazanten slapen ook naast de nesten in de schaduw van planten.

Vóór het begin van de lente leven fazanten in koppels, die bestaan ​​uit individuen van hetzelfde geslacht. Mannekoppels zijn meestal talrijker dan vrouwtjes. Zodra de eerste tekens van de lente verschijnen, scheidt het mannetje zich van de kudde en kiest een vrouwtje. Daarna begint hij liedjes te zingen met een schorre stem, om de aandacht van de andere kant te trekken, en ook andere mannetjes te laten weten dat het vrouwtje al bezig is, zodat niemand anders haar beweert.

Het volgende is het proces van het organiseren van het nest. Het is traditioneel gelegen in het gras in het struikgewas van planten zodat vanaf de zijkant de broedplaats niet zichtbaar is. Het vrouwtje in fazanten broedt alleen eieren uit, en in het algemeen zorgt ze voor zichzelf zolang het duurt om uit te komen. De man in dit proces neemt helemaal geen deel. Vanaf het moment dat de eieren worden gelegd en tot de eerste kuikens verschijnen, is het van oudsher ongeveer een maand geleden. In een fokpaar kan verschijnen van één tot twintig kuikens. Onder natuurlijke omstandigheden leiden fazanten een monogaam leven.

Bekijk de video: Wild van wild - Fazant (Augustus 2019).