Belukha (dolfijn) - beschrijving, habitat, levensstijl

Wat is een witte walvis - een walvis of een dolfijn? Over dit dier gaat een groot aantal legendes. Sommige bronnen behoren tot dolfijnen en knikken naar de uiterlijke tekenen. Anderen bellen de walvis voortdurend en beweren dat hij van enorme omvang is! Dus de witte walvis heeft twee namen - "zingende walvis" en "pooldolfijn".

Beschrijving en uiterlijk

Belukha - verwijst naar de zoogdieren van de familie Narwhal, ondersoorten van tandwalvissen, maar vaak vanwege die plaatsen waar ze leven, beschouwen ze het als een dolfijn. Drie soorten bewonen het grondgebied van Rusland - de Beloega's uit het Verre Oosten, Kara en de Witte Zee.

Een groot dier is tot 6 meter lang en weegt ongeveer 2 ton. Vrouwtjes een beetje kleiner.

De kleur verandert in de loop van de jaren - bij pasgeboren dieren is de kleur van het lichaam blauwzwart, na een jaar wordt het veel bleker, wordt het grijs of blauwgrijs, na drie tot vijf jaar wordt het dier geslachtsrijp, de blauwe bochten vervagen en verdwijnen, de Beluga-blanken worden helemaal wit (omdat en noem ze zo). Deze kleur blijft voor altijd.

Het hoofd is klein, maar een groot voorhoofd steekt erop uit. Veel walvissen weten niet hoe ze hun hoofd moeten roteren, omdat de wervels één geheel zijn - samengevoegd met elkaar. En in de witte walvis worden ze gescheiden door kraakbeen, zodat de walvis zijn hoofd kan draaien waar nodig. De gezichtsspieren zijn zeer mobiel en vaak lijkt het erop dat het gezicht enkele gevoelens uitdrukt - vreugde, genot, minachting of wrok.

Pectorale vinnen zijn niet erg groot, ovaal. Dorsale vin beluga zonder. Omdat bij de ijsjes dit detail overbodig kan zijn en zal interfereren

De huid is erg dik (tot 2 centimeter) en duurzaam, eronder zit een vetlaag, soms tot een dikte van maximaal 15 centimeter, die dient als warmte-isolatie voor dieren.

Habitat, natuur

Beluga woont in de zeeën van de Noordelijke IJszee en de wateren van het Verre Noorden, leeft voor de kust van Noord-Amerika, in de buurt van de kust van Groenland. De soort wordt gedistribueerd in de Bering, Okhotsk, Witte zeeën, af en toe komt de vispopulatie de Oostzee binnen. In geval van morsen, bereikt het soms de Lena, Yenisei en Ob-rivieren, zwemt er verschillende kilometers in, maar keert altijd terug naar de zee - er is veel meer vis en voedsel daar. Er zijn aanwijzingen dat een afzonderlijke populatie van dit dier leeft op de St. Lawrencerivier.

Manier van leven

Beluga's zijn kuddedieren. Een kudde bestaat uit groepen. De groepen zijn anders - in een de vrouwelijke en haar nakomelingen kunnen leven, in de andere - verschillende volwassen mannen. Het hele leven van de witte walvissen - seizoensgebonden migraties, afhankelijk van het seizoen.

In de winterperiode, wanneer het kustgedeelte ijs blokkeert, gaan Beluga's de diepten van de zee in, waar er minder ijs is en er niet-vriesgebieden zijn waar je kunt zwemmen en verse vis kunt krijgen. Als de vorst erg sterk is, ga dan naar de zuidelijke gebieden. In de lente keren ze terug naar de kust.

Beluga's, net als andere dolfijnen, zijn erg gehecht aan de plaats waar ze zijn geboren en keren daar elk jaar terug.

eten

Het dieet van de witte walvis is erg rijk, maar het hoofdgerecht is vis die in koppels vasthoudt - kabeljauw, haring, bot, tonijn, lodde. Vooral houdt van zalm - klaar voor deze vis om overal te zwemmen. Het is bij het nastreven van zalm dat de beluga vaak in rivieren zwemt.

De manier om vis te vangen en vangen is echt walvis: het water samen met de prooi wordt opgezogen, het voedsel wordt ingeslikt en het water wordt terug de oceaan in gesmeten.

Beluga's zijn uitstekende jagers en voedsel wordt verkregen door te verzamelen in een groep van 4-5 personen. Met dergelijke gezamenlijke inspanningen drijven dieren de prooi naar kleine gebieden, waar ze het vangen. Naast vis, dienen vele soorten wormen, kreeftachtigen, weekdieren als voedsel.

Fokken en kinderen

Mannetjes worden geslachtsrijp na 7 jaar, vrouwtjes veel eerder op 4 jaar. De paarperiode loopt af van de habitat - van half april tot juni. Meestal voor de liefde vreugden rustige plaatsen zijn gekozen aan de kust. Tijdens paringswedstrijden vechten de mannetjes letterlijk om de aandacht van de vrouwtjes, waardoor de echte veldslagen in het water worden geregeld. Een vrouw als partner kiest een winnaar en dan vindt koppeling plaats.

Zwangere vrouwen vormen groepen waarin ze de hele draagtijd vasthouden tot ze bevallen. Ze bevallen in de kustzone in warme wateren. Er wordt meestal één baby geboren, hoewel soms (maar uiterst zelden) een tweeling bestaat. Bij het verstrijken van 13-14 maanden wordt een kleine dolfijn geboren. Leveringen vinden plaats aan de staart. De lengte tot anderhalve meter, onmiddellijk geboren uit het licht, drijft naar de oppervlakte en neemt de eerste ademhaling. De moeder voedt haar grote welp (tot 80 kilogram bij de geboorte) met melk, en ze doet het voor een lange tijd - van een tot twee jaar.

De vijanden

De witte walvis heeft slechts twee belangrijke natuurlijke vijanden in de natuur. Het gevaarlijkste op het water is de orka. Het beest is winterhard en snel, zwemt veel sneller dan de witte walvis, dus er is praktisch geen kans om eraan te ontsnappen, ver weg van de kust. In de regel wordt bij dergelijke achtervolgingen, wanneer de orka de vangst van de beluga-walvis ondergaat, een slachtoffer wordt.

De tweede vijand is de polaire ijsbeer. Tijdens de overwintering vangt het roofdier de beluga-walvissen op in kustwateren bij de ijsgaten, en wanneer de walvis tevoorschijn komt na een nieuwe reeks van levengevende lucht, doodt het ruige roofdier het dier met een klap, waardoor het lange tijd vettig, voedzaam voedsel krijgt.

Een andere vijand kan een man worden genoemd. Giftige afvalstoffen die door ondernemingen in zee- en zeewateren worden geloosd, hebben een negatief effect op dieren. Daarom moeten packs heel ver migreren, waar dieren gewoon bevriezen.

gewoontes


Beluga's hebben een goed gezichtsvermogen - ze kunnen zowel onder water als erboven zien, maar ze navigeren het liefst in het water met behulp van signalen die in het ultrasone bereik worden gegeven - ze keren terug door de echo van terugkeer dat ze voor een barrière staan ​​of een school vissen. Maar daarnaast zijn witte walvissen in staat om tot vijftig zeer luide geluiden te maken: er kan tsjilpen van vogels, piepen in verschillende toonaarden, schreeuwen, knersen, fluiten, andere geluiden lijken op een grom. Geluiden, zoals de meeste dieren, dienen om te communiceren tussen leden van een groep. Ze leerden om mimicry te gebruiken voor hetzelfde doel.

ruien

In het voorjaar beginnen beluga's te storten - oude huid zal van ze vallen en deze vervangen door een nieuwe. Beloegs in het proces van rui zijn zeer actief betrokken - ze kruipen uit op droog land en wrijven tegen kiezels aan de kust en kiezelstenen, en helpen de huid te pellen. Dat trekt grote stukken weg.

Man en witte walvis

Vanwege de ingebakken gewoonte van de witte walvissen om langs dezelfde routes te migreren, werden walvissen een gemakkelijke prooi voor jagers van walvisvlees. De dieren werden in de ondieptes gedreven, waar ze omheen waren verdeeld. Op een vergelijkbare brute manier werden enkele honderden van deze personen vernietigd. Of ze gebruikten andere methoden - ze blokkeerden bijvoorbeeld de beweging met netten en netwerken. Ze jaagden omdat de walvissen beroemd waren om zacht vlees, een sterke, duurzame huid, hoogwaardige walvisolie en de zogenaamde walvisbende.

In de moderne wereld is jagen verboden, het dier staat in het Rode Boek.

Verschillen van een witte walvis van andere walvissen

  1. Beluk kan getemd en getraind worden. Wat de mens gebruikt, het maken van dolfinaria, waar dolfijnen leven in omstandigheden zo dicht mogelijk bij de natuurlijke omgeving. Met behulp van trainers leren ze verschillende tricks en organiseren ze optredens. Ze leren ook onderwaterfotografie, wat helpt bij de verkenning van het noordpoolgebied.
  2. Beluga's zijn niet alleen goede jagers, maar ook uitstekende duikers. Alleen onder water kunnen veel tijd deze walvissen niet uitgeven - niet meer dan 10-15 minuten. Ze moeten om de paar minuten naar de oppervlakte komen om weer een deel van de lucht op te slaan.
  3. Om een ​​normaal leven te behouden, moeten volwassen beluga's ten minste 15 kilogram voedsel per dag eten.
  4. Soms beluga walvissen in ijsgevangenschap, maar met ijs niet meer dan 7 centimeter dik, dieren gemakkelijk doorboren met een sterke rug.
  5. Beluga's migreren collectief en verzamelen zich in koloniën, soms enorm - tot duizend individuen.
  6. Beluga's kunnen niet alleen op de buik zwemmen, zoals de meeste vissen, maar ook op de rug. Ze krijgen ook een goede staart naar voren.
  7. De snelheid waarmee de witte vinvis meestal zwemt, is 4-10 kilometer per uur. Maar de bange walvis ontwikkelt een veel grotere snelheid - tot 22 kilometer per uur.
  8. Ze leven in de natuur gedurende 30-35 jaar, maar in het dolfinarium is deze periode langer met 5 tot 10 jaar.

Vaak worden deze walvissen, vanwege hun vermogen om te zingen en verschillende geluiden te maken, "zee-kanaries" genoemd. Om dezelfde reden ging de uitdrukking "beloeg beluga".

Video: witte walvis (Delphinapterus leucas)

Bekijk de video: Afsluiting Moskvarium (Augustus 2019).