Gemeenschappelijke linzen - beschrijving, habitat

Op aarde zijn er een groot aantal vogels van verschillende soorten. Ze verschillen overal van: grootte, gedrag, manieren, levensstijl. Velen leven op plaatsen die volledig ongeschikt lijken om te bestaan ​​- neem dezelfde pinguïns. Maar het zal niet over hen gaan, maar over een kleine stevige linze.

beschrijving

Bij het woord linzen tekent de verbeelding onmiddellijk een graanplant met platte korrels, zoals die van bonen. Weinig mensen weten dat dit woord een trekvogel is, zeer vergelijkbaar met een mus. Haar naam is de rode mus.

In totaal zijn er 4 ondersoorten van deze vogel, elk met een klein verschil in uiterlijk en kleur, maar in algemene termen zijn ze vergelijkbaar. In grootte herhalen linzen de parameters van een stad die getjilp bewoont volledig - lengte - tot 20 cm, gewicht - 80 gram, spanwijdte - 9 centimeter. Slechts twee verschillen - dikke, licht gezwollen gele snavel en fel roze schreeuwende kleuren van mannetjes, waarmee je meteen de vogelsoorten kunt bepalen. Het verenpak is bijna volledig roodroze van kleur, vooral in de borst en struma. Alleen de onderkant van het lichaam is geschilderd in roze-witte kleur en de onderstaart met okselholten is wit. Op de onderrug en aan de onderkant van de nek zijn de donkerrode veren versierd met een lichte rand.

Vrouwtjes kunnen niet bogen op zulke felle kleuren: hun verenkleed is roodachtig-grijs met bruine tint, de buik is iets helderder dan de rug, het onderste deel van het lichaam is oker, de vleugels zijn versierd met longitudinale lichte strepen.

Waar woont

Deze scharlaken vogel komt uit Siberië, maar heeft zich in de loop van de tijd over de hele wereld verspreid en heeft nu een vrij breed scala aan habitats. Hij woont in China en Korea, in de bergen van Afghanistan, de Kaukasus, Iran, Centraal- en Centraal-Azië. Op het grondgebied van de voormalige Sovjet-Unie is verspreid in bijna alle gebieden, met uitzondering van Moldavië en Transcarpathië. Er zijn afgevaardigden van linzen in Siberië, de noordelijke regio's (Moermansk, Magadan, Sakha-Yakutia), in Oost-Rusland wordt het gedistribueerd naar Kamchatka, Chukotka en Sakhalin.

Linzen geven er de voorkeur aan nat te zijn en zich te vestigen waar er een teveel aan vocht is. De meesten van hen kiezen voor uiterwaarden, waar struiken overvloedig groeien, maar kunnen leven aan bosranden. Voortdurend te zien in tuinen en begraafplaatsen. In het bergachtige gebied vestigt zich op bosranden, in de monding en uiterwaarden van rivieren, in weilanden.

Nesten en fokken

Linzen geven meestal de voorkeur aan een enkele levensstijl, leven alleen in paren tijdens het nesten. Er gebeuren zoiets als tokens: de mannetjes klimmen zo hoog mogelijk op de boom, demonstreren hun outfit, verstikken de topknoop en blazen veren, zingen luid en langdurig, proberen de tegenstander te verslaan en tonen hun exclusiviteit aan het vrouwtje. Soms zijn er botsingen tussen rivalen, eindigend zonder schade aan de vijand. Uiteindelijk maakt het vrouwtje, dat het uitzicht vanaf het lagere niveau of op de grond observeert, haar keuze.

Na het paren zoekt het vrouwtje naar een nestplaats, en beide partners bouwen een huis voor het volgende seizoen. In de regel is de plaats een boom of een struikvormende struik. Bovendien kan het vrouwtje specifiek een plant kiezen waar andere vogels niet precies zullen nestelen - bijvoorbeeld in het struikgewas van brandnetel. Het huis ligt erg laag vanaf de grond, vaak - moerassig en ontslagen. De takjes van vorig jaar, grassprieten, graangewassen en andere nabijgelegen planten, dienen als bouwmaterialen. Het dienblad is zeer zorgeloos gemaakt (grassprieten en twijgen steken in alle richtingen uit), het lijkt op een kopje van 16-20 centimeter. De vloer is aangelegd met eigen en andermans pluis, veren, stukken wol, gras en wortels.

De enige koppeling tijdens de zomer vindt plaats in juni (hoewel dit in de zuidelijke, warmere regio's kan gebeuren in mei). Het vrouwtje legt 3 tot 6 eieren met blauwgekleurde schelpen, gespikkeld met zwarte stippen van 18-21 millimeter lang. Het vrouwtje is bezig met broeden, terwijl de man voedsel brengt, het nest en de vriendin beschermt tegen ongewenste bezoekers en liedjes zingt.

Na 12-15 dagen komen de kuikens uit en stopt het zingen - alle inspanningen worden geleverd om de kinderen te voeden. En eerst behandelt alleen de vader voedsel - de moeder herstelt zijn kracht. Dan begint ze voor het nageslacht te zorgen. Als voedsel brengen ouders insecten, sterzaden en haver mee. Kinderen staan ​​15 dagen naast hun ouders, staan ​​dan op de vleugel en beginnen zelfstandig te leven.

eten


Het belangrijkste dieet is plantenvoeding - pikkende zaden pikken, in het vroege voorjaar knabbelen ze de knoppen van bomen die in het gebied groeien, wilgenkatjes, ze eten graszaden (paraplumplanten, peulvruchten, riet en riet), steentjes onrijpe haver. Ze houden van bessen (vogelkersen, jeneverbes, kamperfoelie, viburnum en meidoorn). Soms vangen ze rupsen en kleine beestjes. Voedsel wordt in de lucht geëxtraheerd, ze zinken niet naar de grond.

overwintering

Aan het einde van juli - begin augustus verhuizen de vogels naar warmere streken - India, Zuid- en Zuidoost-Azië. Wonen in de zuidelijke, warmere regio's, blijven hangen tot half september. Ze vliegen onopgemerkt weg. In vergelijking met andere vogels komt het tamelijk laat aan in hun geboorteland - in mei.

ruien

In de tweede helft van augustus begonnen de vogels te vervellen. Dit gebeurt meestal op overwinteringsgronden. Juvenielen verwijderen grijze onopvallende veren en verwerven rode veren. En volwassenen werken een scharlaken outfit bij tot een intensere en diepere outfit.

interessant

Het is vrij eenvoudig om een ​​linzennest te vinden - de man entertaint constant een vriendin en zingt "titivitin". Voor de geluiden die op het woord "linzen" lijken, vogels en een bijnaam voor die naam. En alleen in de periode van tokaniyu en nesten kun je deze rode vogels vinden en horen. Op andere momenten leiden ze een stille en stille levensstijl.

Linzen zijn dol op vogelkers en vogels. Achter hen vliegen ze vaak naar parken en plukken bomen tot aan de laatste bes.

Video: Gemeenschappelijke Linzen (Carpodacus erythrinus)