Oryapka - beschrijving, habitat, interessante feiten

Oryapka is een zangvogel met detachering, die zich onderscheidt door zijn karakteristieke uiterlijk en speciale passie voor water bij zijn verwanten. Deze kleine vogel heeft een waterdicht verenkleed, waardoor de vogels van deze soort heel goed zwemmen, duiken en zelfs langs de bodem van ondiepe reservoirs kunnen lopen, stevig vastklampen aan de bodem met poten met vrij scherpe klauwen.

Vaak wordt de dipper de watermus of waterlijster genoemd, wat wordt verklaard door de gelijkenis van de vogel met deze soort vogels. De familie van deze vogels bevat slechts een paar ondersoorten, maar de meest voorkomende is de beer. Een interessant feit is dat de beer de status kreeg van een officieel symbool van een staat als Noorwegen.

Volgens kenners kreeg deze vogel zijn naam van een afgeleide zoals "Olyabysh", dit woord in Rusland heette een kleine ronde taart. In overeenstemming met een andere veel voorkomende versie - de naam van de vogel is in overeenstemming met de aanduiding van kleine ronde kiezels, die, wanneer ze in het water worden vrijgegeven, voordat ze naar de bodem springen, meerdere keren op het wateroppervlak springen.

Kenmerken van uiterlijk

Dipper is vanwege zijn unieke uiterlijk en de constante ligging in de buurt van waterlichamen bijna niet te verwarren met andere vogelsoorten. Dipper gewone heeft een vrij sterke en dichte lichaamsbouw, in grootte is deze soort vergelijkbaar met lijsters of spreeuwen. De lichaamslengte van volwassenen bereikt 20 cm, het maximale gewicht is ongeveer 85-90 gram. Er zijn vrijwel geen externe verschillen tussen vrouwen en mannen.

Vertegenwoordigers van de soort hebben vrij lange poten (4 vingers elk met scherpe klauwen), waardoor ze gemakkelijk zowel op het land als op de bodem van reservoirs kunnen bewegen.

De vleugels van deze vogel hebben een lichte afronding, de lengte van de vleugel is maximaal 105 mm. Spanwijdte - tot 30 cm. De staart van de vogel is vrij kort en enigszins naar boven gekromd.

Kleed species

De hoofdkleur van het verenpak van de pokken is donkerbruin, de staart, de rug en de buitenkant van de verenafdekking hebben een karakteristieke grijstint. De uiteinden van de veren met een zwart frame. Het hoofd van vogels van deze soort heeft een bruine verenhoes, de bek is donker.

Het voorste gedeelte van het lichaam van de vogel is versierd met een wit langwerpig hemd, dat perfect en harmonieus contrasteert met de basiskleur van de verenhoes. Op het bed van de beer, als je goed kijkt, zie je het originele geschubde patroon. De uitrusting van jonge individuen is enkele ordes van grootte lichter dan bij volwassen vertegenwoordigers van de soort.

De waterdichtheid van vogelveren is te danken aan het feit dat de vogel een extreem ontwikkelde olieklier heeft, die een tamelijk vet geheim uitscheidt, wat voldoende is voor een hoogwaardige smering van de volledige verenbedekking van de vogel.

Vogelstem

Oryapka wordt beschouwd als een zingende vogel, de geluiden gemaakt door vertegenwoordigers van deze soort zijn een aangename fluitende en iriserende trillingen. Slaven zingen bijna alle seizoenen (behalve de nesttijd).

leefgebied

Dit type vogel is bijna overal op het hele grondgebied van Eurazië te vinden. De belangrijkste voorwaarde voor verblijfskolonies is de aanwezigheid van waterlichamen met helder water en snelle stroming in de buurt van het broedgebied (heuvelachtig landschap met weinig vegetatie in de kustzone).

In de periode die overeenkomt met het begin van het nestelen, worden vogels in de regel in paren verdeeld, waarbij ze een bepaald gebied voor het leven kiezen, waaraan ze erg gehecht zijn.

Merk op dat ze het grootste deel van hun leven, deze kleine vogels in of bij het water doorbrengen, ze kiezen niet-vriescoupes van waterreservoirs voor overwintering.

Krachtige functies

Zoals hierboven vermeld geven dippers de voorkeur aan reservoirs met vrij sterke stromingen voor hun hoofdhabitat, waarbij ze beken en meren met stilstaand water en te dichte begroeiing negeren. Ze zwemmen heel goed in het water en gebruiken hun vleugels als roeispanen. Een van de eigenaardigheden van deze vogelsoort is dat ze hun eigen natuurlijke ballast hebben, wat de aanwezigheid van medulla in de botten van de vogel impliceert, die de diarree in feite onderscheidt van andere vogelsoorten (bij de meeste soorten zijn de botten hol). Door het openen van de vleugels in het water zakt de dipper gemakkelijk naar de bodem van het reservoir, waarvoor hij tientallen meters kan lopen.

De verblijfsduur onder water is ongeveer één minuut. Onder water worden de neusgaten van de vogel gesloten met speciale leerachtige membranen. Hierdoor kan de vogel op de bodem verzamelen die ik nodig heb voor voedsel. Om naar de oppervlakte van de beer te stijgen, volstaat het om de vleugels tegen het lichaam te drukken, waarna het water de vogel omhoog duwt.

In de regel verzamelt zich vanaf de bodem deze kleine vogel van de orde van passerines voor het voederen van de eieren van kleine bodemvissen, kleine insecten en jaagt op schaaldieren. De vogel kan ook voedsel krijgen in de kuststruiken van de vegetatie, waardoor verschillende dieren onder kiezelstenen worden gedraaid door vasthoudende klauwen.

Nestelfuncties


Zoals hierboven vermeld, is de dipper erg gebonden aan het territorium van zijn habitat (biotoop), dus zelfs na een seizoensmigratie keren vogels met het begin van warmte altijd terug naar hun gekozen plaats voor het leven. Dat wil zeggen dat in plaats van een nieuw nest te bouwen, de seizoensbijwerking van de oude wordt uitgevoerd.

De geslachtsrijpheid van het kleine gras komt op het bereiken van een jaar oud, waarna de vogels paren vormen. Tegelijkertijd bezetten vertegenwoordigers van de soort een bepaald, voorgeselecteerd deel van het grondgebied, waarvan de lengte ongeveer 1,5 km is. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan het feit dat tijdens de nestperiode van de grens van het grondgebied van het perceel, paren zorgvuldig worden bewaakt.

De bouw van een nieuw nest of de vernieuwing van een oude vogel wordt in het vroege voorjaar uitgevoerd, de locatie van het nest ligt dicht bij waterlichamen. Het bed van de kleine lepel kan overal worden geplaatst - zowel tussen de stenen in de kustzone, als op de takken van kleine bomen of struiken.

De aantrekkelijkste plaatsen om vogelnesten te huisvesten zijn holtes van droge bomen, evenals scheuren of natuurlijke nissen in de rotsen.

Zowel vrouwtjes als mannelijke diars worden in het nest gebouwd, droge stammen van verschillende planten, wortelstokken en mos worden voor dit doel gebruikt. Het ziet eruit als een bal met onregelmatige geometrie, afmetingen - niet meer dan een voetbal. De ingang van het nest is tunnelvormig, in de regel gericht in de richting van een nabijgelegen stroom of van een ander reservoir met een snelle stroom. Binnenin het nest is vaak de vegetatie van vorig jaar te zien (droge stengels, bladeren).

Shoal nakomelingen

Eens legt de schepper tot 7 eieren, met een witte kleur zonder vlekken. Het uitkomen wordt uitsluitend door het vrouwtje uitgevoerd, terwijl zij periodiek excommuniceert om voedsel te verkrijgen voor voedsel. Duur van de incubatie is ongeveer 14-18 dagen.

De eerste outfit van de nestelende kuikens van deze soort is een donzige, bruinige tint, de mond is fel geel of oranje. Beide ouders voeden nakomelingen die zijn verschenen.

Afhankelijk van de weersomstandigheden bladeren de jonge individuen van de diat 3-4 weken na de geboorte. Hoewel ze op dit moment in het leven nog niet in de lucht kunnen komen, toch zwemmen ze al behoorlijk goed en duiken ze. Als er gevaar dreigt, rennen de kuikens meteen het water in, zwemmen weg en verstoppen zich in het struikgewas langs de kust.

In de regel heeft een paar honingraten de tijd om twee nakomelingen te kweken in één broedseizoen. De levensduur van een vogel in een natuurlijke habitat is 7-8 jaar.

Soort populatie

Volgens milieuorganisaties is de populatie van zo'n soort vogel als een beer vrij groot. Ondanks menselijk ingrijpen in de biotoop van deze soort is de populatiegrootte de afgelopen decennia niet afgenomen.

Hoewel de honingraat niet behoort tot synanthropische vogelsoorten, worden vogels vaak gevonden in de nabijheid van menselijke bewoning, vooral in het broedseizoen. In sommige gebieden die worden bewoond door dompelkolonies, zijn deze vogels vaste inwoners van bergachtig terrein (vooral belangrijk voor berggebieden), waar ze een uitstekend object worden voor observatie- en jachtfoto's.

Video: dipper (Cinclus cinclus)