Kurgannik - beschrijving, habitat, interessante feiten

De kurgannik is een roofvogel, de grootte van een volwassen persoon bereikt 65 centimeter, de breedte van zijn spanwijdte 160 centimeter en het gewicht kan oplopen tot 1800 gram. In de regel overschrijdt het vrouwtje in lengte de mannelijke lengte en de omtrek van de vleugels. Deze vogel lijkt op een adelaar, heeft een langwerpig staartmodel en lange poten.

De eigenaardigheden van deze vogel omvatten verschillende dominante tinten van verenkleed, daarom worden sommige vertegenwoordigers van de kurgannik geclassificeerd als lichte variëteiten, en anderen als donker.

De lichte kurgannik onderscheidt zich door een roodachtige okerkleurige kleur van het verenkleed, het hoofd is lichter van toon dan de rug of borst en de buik en zijkanten zijn daarentegen donkerder. De staart van de vogel heeft een licht verenkleed van roodachtige kleur, er zijn geen dwarsstrepen op. In het onderste deel van zijn vleugels is duidelijk een grote witte vlek te onderscheiden, die is samengesteld uit een reeks van veren.

Je kunt deze vogels ook vinden, waarvan de kleuren worden gedomineerd door donkere kleuren - de zwartbruine tint speelt een beslissende rol bij het kleuren van hun veren. In het onderste gedeelte van de vleugels van dergelijke kurgans bevinden zich veren van een lichte kleur, een donkere rand die aan de rand langs de rand van de vleugel is bevestigd, geeft ze een contrast. Lichte veren vormen ook de staart van deze vogel, plus het is versierd met donkere strepen aan de overkant. Tijdens de vlucht wordt de donkere kurgannik gemakkelijk verward met een zemnyak of zelfs met een buizerd, maar deze wordt gegeven door de karakteristieke contouren van het lichaam en de afwezigheid van een plek met een semi-lunaire configuratie op de borst.

Jonge individuen zijn gemakkelijk te onderscheiden van volwassenen door een lichter verenkleed, er is geen rode tint in hun kleuring, de buik heeft een helder verenkleed, de staart is versierd met kleine strepen, er zijn geen karakteristieke vlekken en grenzen aan de vleugels. In het bovenste deel van de vleugels hebben jonge individuen lichte vlekken die lijken op de kleuring van jonge winterbuizerds.

Onderscheidende kenmerken die de voeding van de kurgannik kenmerken

De meeste Kurgans eten liever kleine zoogdieren, veldmuizen, goed gevoede hamsters, roekeloze daklozen, verschillende egels en zelfs kleine hazen worden veel voorkomende slachtoffers. Daarnaast kunnen ze op verschillende reptielen, alomtegenwoordige amfibieën en zelfs sommige insecten zoals sprinkhanen jagen.

In de winter, wanneer het aantal prooien aanzienlijk daalt, minachten deze vogels niet zelfs aas, maar vullen ze de ontbrekende hoeveelheid in het dieet aan. Deze vogels jagen het liefst vanuit de lucht en vangen hun prooi in met behulp van een plotselinge snoek. In het geval van een misser, kunnen ze hun achtervolging op de grond voortzetten.

Vogelhabitats

De kurgannik is een vogel die wijd verspreid is, hij is te vinden in Noord-Afrika, op het grondgebied van Griekenland, in de woestijnregio's van Turkije, in de steppen en in de steppenregio's van Eurazië, van de Zwarte Zee tot de Kaukasus, in het westen van Mongolië schiereiland.

Heuvelbewoners wonen in gebieden met gematigde klimaatomstandigheden en maken in de winter seizoensvluchten naar meer zuidelijke regio's, zij geven de voorkeur aan halfwoestijnregio's op het Afrikaanse continent, die ten zuiden van de Sahara liggen. Bovendien worden deze vogels verzonden voor overwintering in de noordelijke regio's van India. Op de terugweg gaan ze met het begin van de lente, maar niet alle vertegenwoordigers van deze soort hebben seizoensgebonden vluchten nodig.

Voor hun nederzettingen kan Kurganniki zowel bergketens als uitgestrekte steppen selecteren, evenals semi-woestijnen. Er zijn geen uitzonderingen, zelfs in woestijngebieden, als er genoeg voedsel is voor voedsel. Op het grondgebied van de Balkan nestelen deze vogels zich in bossen, tussen de bergachtige gebieden op gemiddelde hoogte. Voor een comfortabel leven hebben vertegenwoordigers van deze soort open gebieden nodig voor succesvolle jacht en afgelegen hoeken waar ze hun nesten kunnen bouwen. Je kunt deze jagers ontmoeten op hoogtes tot 2.700 meter in vergelijking met zeeniveau.

Meestal stopt de keuze van Kurgannik in open ruimtes van het land, waar hij gemakkelijk zijn prooi kan pakken. Hij regelt zijn nesten op de richels van de kliffen, de steile hellingen van ravijnen, hoewel hij gemakkelijk krachtpalen of verschillende torens voor dit doel kan gebruiken. In geval van nood kan de vogel zelfs op de grond een nest maken.

De populatie van vogels van deze soort is constant in een veranderende positie, op het grondgebied van de Russische Federatie, bijvoorbeeld, is er een tendens om in aantal af te nemen, om deze reden wordt het vermeld in het Rode Boek.

Verschillen tussen geslachten bij vogels

De vrouwelijke kurgannik heeft, in tegenstelling tot de man, grotere maten. De grootte van het mannetje is ongeveer 20% kleiner dan die van het vrouwtje. Alleen deze eigenschap dient als een onderscheidend kenmerk van seksueel dimorfisme bij deze vogels. Immers, eventuele verschillen uitgedrukt in de kleur van hun verenkleed, bestaat niet.

nesting

De steppeachtiger maakt graag groot genoeg om nesten te maken, in doorsnede kan zo'n nest 1 meter groot worden en dezelfde hoogte. Voor de constructie van zijn nest gebruikt de kurgannik takken die verschillen in lengte en dikte. Vogels blijven hun nest meerdere jaren gebruiken, waardoor het elk jaar groter wordt. Ze gebruiken droog stro, droge mest, stukjes wol en verschillende vodden als beddengoed.

nageslacht afleiden

Begin april legt het vrouwtje eieren, haar koppeling kan bestaan ​​uit 2 tot 5 eieren. De eieren zijn gebroken wit, gecamoufleerd met bruine stippen van verschillende groottes. De incubatieperiode voor Kurgan-eieren is 35 dagen, aan het einde van het seizoen, ongeveer in mei of begin juni, verschijnen er kuikens. Ze zullen na 6 weken klaar zijn om zelfstandig te wonen.

Video: kurgannik (Buteo rufinus)