Wombat - beschrijving, habitat, levensstijl

Wombats zijn ongetwijfeld unieke vertegenwoordigers van de dierenwereld. Ze bestonden immers vele miljoenen jaren geleden op onze planeet. Veel soorten van dit dier zijn uitgestorven, maar we hebben nog steeds de mogelijkheid om ze te zien.

Vandaag zijn er 2 geslachten die behoren tot de familie van de wombats. Ze omvatten op hun beurt 3 soorten. Er is een kortharige wombat, evenals een geslacht van langharige wombats, waaronder de langharige en de Queensland-wombat. Eerder op onze planeet waren er veel meer soorten, maar in het evolutieproces verdwenen de meeste. Dit heeft om verschillende redenen bijgedragen. Het is bekend dat er ten minste 5 geslachten waren. Eerder werden panda's als verwanten van deze dieren beschouwd, omdat ze veel gemeen hebben.

Maar ongeveer 36 miljoen jaar geleden begonnen deze dieren te evolueren langs verschillende evolutiepaden. Dientengevolge dreef ze weg en verwierf ze hun eigen karakteristieke eigenschappen. Als je naar de afbeeldingen van wombats en panda's kijkt, kun je nog steeds een zekere overeenkomst vinden.

beschrijving

Wombats zijn herbivoren. Ze wonen in Australië. Naar buiten toe lijken vertegenwoordigers van deze soort op kleine beren en een beetje op cavia's. De lichaamslengte van volwassenen is ongeveer 70-120 cm, het gewicht varieert van 20 tot 40 kg.

Ze hebben een nogal dichte maar compacte samenstelling. Het lichaam van de wombats is klein en het hoofd en de ledematen zijn groot en krachtig. Deze dieren hebben een kleine, onontwikkelde staart. Hun wol is grijs.

De bijzonderheid van deze soort is dat de rug van het lichaam een ​​ongewone structuur heeft in vergelijking met andere zoogdieren. Op de rug hebben ze veel kraakbeen, de huid is gehard, er zijn botten. Dit alles is een schild. Het dier gebruikt het om zijn huis te beschermen. Als iemand bijvoorbeeld in het gat van de wombat wil komen, draait het dier zich eenvoudigweg naar de ingang van de ezel. Dus hij blokkeert de doorgang in het gat en kan dan de vijand tegen de wanden verpletteren.

Wombat hoofd verdient speciale aandacht. Vergeleken met de grootte van het lichaam, heeft het een groot formaat. De vorm van het hoofd is enigszins afgeplat. Als de wombat in gevaar is, kan hij zichzelf verdedigen met zijn hoofd of zelfs gebruiken om de vijand aan te vallen. Tegelijkertijd maakt hij bewegingen die op stokken lijken, hoewel dit dier geen hoorns heeft.

De kaak en tanden in hun structuur hebben veel overeenkomsten met de kaken van knaagdieren. Vergeleken met andere buideldieren hebben wombats minder tanden. Van boven en onder hebben ze 2 snijtanden. Daarnaast zijn er kauwtanden. Maar de kant ontbreekt.

Deze dieren hebben zeer krachtige, sterke poten. Elk heeft 5 vingers, elk met klauwen, die nodig zijn voor dieren om verschillende acties uit te voeren. Met deze klauwen graven wombats hun gaten perfect.

Deze dieren staan ​​bekend om hun vermogen om het hele koninkrijk onder de grond op te graven. Veel onderzoekers geloven dat de wombats de meest capabele en grootste gravers zijn onder alle dieren. Eén persoon kan een echte tunnel graven, waarvan de lengte ongeveer 20 m zal zijn, en hun holen 3 m breed worden.Wombats zijn uitgerust met echte ondergrondse kastelen, waarin ze leven met hun families. Hun poten zijn klein van lengte. Maar dit belet niet dat dieren snelheden tot 40 km / u kunnen ontwikkelen. Indien nodig kunnen ze gemakkelijk een boom beklimmen of in een vijver zwemmen.

Manier van leven


Australië is de thuisbasis van deze ongewone dieren, maar je kunt ze ook ontmoeten op het eiland Tasmanië.

In de natuur zijn er veel vertegenwoordigers van deze soort. Maar om dit dier te zien kan zeldzaam zijn. Dit komt door het feit dat vertegenwoordigers van deze soort veel tijd ondergronds doorbrengen. Ze leven in gebieden waar de grond droog is, niet stenig, er is geen grondwater. Ook worden ze gehinderd door verschillende boomwortels en vegetatie. Ze kiezen de grond waarin het het gemakkelijkst is om een ​​grote, ruime tunnel te graven.

Van zulke nertsen, die dieren graven voor hun familie, worden hele dorpen ondergronds opgebouwd. Ze bestaan ​​uit ruime woningen, evenals kleine straatjes, waardoor dieren gemakkelijk kunnen bewegen in hun vertrouwde omgeving. Meestal zijn ze precies in hun ondergrondse huizen. Hier slapen ze overdag en 's nachts komen ze naar de oppervlakte op zoek naar voedsel.

Vertegenwoordigers van deze soort leven in groepen die uit een groot aantal individuen bestaan. Dergelijke groepen bezetten een groot gebied. Vaak kan het een groot veld zijn met een oppervlakte van 20-25 hectare.

Leden van de groep markeren het gebied met uitwerpselen, die lijken op een kubus in hun vorm. Op deze manier definiëren ze de grenzen van bezittingen.

Deze dieren hebben een vrij vredig karakter. Ze zijn niet bang voor de mens. In de natuur hebben ze geen vijanden. Maar als iemand inbreuk maakt op zijn grondgebied, zullen ze het agressief verdedigen. Als ze het gevoel hebben dat het gevaar nadert, schudden ze onmiddellijk hun grote hoofden, maken ze geluiden die lijken op loeien.

De vijand beslist vaak dat het beter is om niet met zo'n agressieve vijand te vechten en te vertrekken. Maar als de tegenstander zich niet terugtrekt, kan er een strijd beginnen tussen de dieren. Vechten wombats zijn hoofd, alsof hij de vijand achterover houdt. In het algemeen leiden vertegenwoordigers van deze soort een vreedzame levensstijl, als ze niet in gevaar zijn.

eten


Deze dieren worden beschouwd als echte fijnproevers die alleen hoogwaardige planten eten. Ze eten met hun klauwen. Hun favoriete delicatesse is sappige scheuten, wortels. Ze houden ook van mos, bessen en sommige soorten paddestoelen. Met behulp van hun tanden, lippen en scherp reukvermogen kiezen deze unieke dieren voor zichzelf alleen het beste voedsel. Ze geven de voorkeur aan de jongste, niet taaie scheuten, snijden ze tot op de wortel en genieten van een uitstekende smaak.

De eigenaardigheid van deze verbazingwekkende dieren ligt ook in het feit dat het proces van de spijsvertering erin extreem traag is in vergelijking met andere zoogdieren. Ze verteren voedsel gedurende 14 dagen. Ze hebben het gebruik van water niet in grote hoeveelheden nodig. Hierdoor lijken ze op kamelen. Wombat voldoende om 22 ml vocht per dag te gebruiken voor elke kilo gewicht. Dorst en droogte, ze verdragen zonder problemen.

reproduktie

Het fokken van de Wombat vindt op elk moment van het jaar plaats, maar in droge gebieden kan dit afhankelijk zijn van het weer. Het zijn buideldieren, maar hun tassen bevinden zich niet aan de voorkant, maar aan de achterkant. Dankzij deze vrouw is het handig om de grond te graven en geen vuil in de zak te krijgen.

Hun zwangerschap is erg kort - ongeveer 20 dagen. Er wordt maar één jong geboren. Het vrouwtje heeft twee tepels op haar lichaam, maar ze kan twee baby's niet tegelijkertijd dragen. De kleine wombat zit ongeveer 8 maanden in de tas van de moeder. Ze geeft constant om hem. Daarna verlaat hij de tas, maar de moeder geeft nog ongeveer een jaar om de welp. Deze dieren in het wild leven meestal ongeveer 15 jaar. Wanneer bewaard in gevangenschap - tot 20-25 jaar. Het hangt af van het voedsel en de omstandigheden van detentie.

Video: Wombat (Vombatidae)

Bekijk de video: Wombat (Augustus 2019).