Imperial tamarin - beschrijving, levensstijl

In de wereld zijn er veel soorten apen. Ze verschillen qua uiterlijk, qua grootte en gedrag. Apen leven in vele delen van de wereld. Een van de zeer interessante en originele apen is de keizerlijke tamarins. Dit zijn hele kleine apen die behoren tot de familie van igrankovye. Ze hebben een interessant kenmerk waardoor ze gemakkelijk van andere soorten te onderscheiden zijn.

Maar deze schattige apen zijn niet alleen verschillend in hun uiterlijk. Bij andere soorten is de leider van het peloton het mannetje, maar bij de keizers tamarins is de situatie anders. De school wordt geleid door de oudste vrouw. Ze hebben als het ware vertegenwoordigers van verschillende geslachten, gedeeltelijk omgekeerde rollen. In hun roedel moeten mannen immers voedsel krijgen en ook welpen bij zich hebben. Deze soort werd ontdekt in 1907. Laten we in meer detail bekijken waarom deze apen zo'n naam hebben? Wat zijn hun onderscheidende kenmerken? Waar wonen ze? Wat eten ze?

verschijning

Dit zijn zeer kleine leden van de familie. Hun lichaam bereikt 25 cm per din. Een volwassen dier heeft een lichaamsgewicht van ongeveer 300 g, maar hun staart is relatief lang. De lengte komt overeen met het lichaam. Dankzij zo'n lange staart zien tamarins er niet zo klein uit als ze in werkelijkheid zijn. Wanneer Tamarijn door de bomen beweegt, helpt de staart ze in evenwicht te brengen. Ze keren van boom naar boom en zoeken naar hun eigen voedsel. Op het hoofd groeit de vacht op een manier die lijkt op een "kroon". Dit is ook een van de redenen waarom de soort zo'n naam kreeg. De aanwezigheid van klauwen is ook een onderscheidend kenmerk van de soort. Immers, andere primaten hebben vingernagels aan de uiteinden van de vingers.

Hun kleur is donker, bijna zwart. Maar de baard en snor contrasteerden met de algemene vachtkleur van apen. Deze delen zijn volledig wit, ze zien eruit alsof ze grijs zijn. Deze functie is de meest aantrekkelijke in hen, en dankzij deze zijn ze merkbaar anders dan anderen.

Een deel van de naam "keizerlijke" dieren kreeg juist vanwege hun elegante snor. Toen de wetenschappers deze soort ontdekten, herinnerden ze zich onmiddellijk dat een van de Duitse keizers genaamd Wilhelm II exact dezelfde snor had. Zo'n naam leek toentertijd de meest geschikte onderzoekers. Dat het achter het uitzicht bleef steken.

leefgebied

Deze primaatsoort leeft in het regenwoud van Zuid-Amerika. Ze zijn te zien in landen als Peru, Bolivia, maar ook in Brazilië.

Eten, levensstijl

Deze apen zijn boombeelden. Dat wil zeggen, meestal besteden ze aan de bomen. Hiervoor is hun lichaam perfect aangepast. Ze hebben een lange staart die de functie uitoefent van balanceren, krachtige klauwen helpen om zich vast te klampen aan de schors van de bomen, en de lenige poten waarmee de apen op de boom worden gehouden. Omdat ze heel licht zijn, kunnen ze gemakkelijk klimmen, zelfs op de top van een boom, waar ze de meest sappige vruchten krijgen.

In de regel zijn ze alleen in een dicht bos. Ze omzeilen elke open ruimte. Ze leven in kleine groepen van maximaal 10 personen. Elke kudde heeft zijn eigen specifieke territorium, dat tamarins ijverig beschermen tegen de aantasting van vijanden. Als ze plotseling op hun plaats andere apen willen vestigen, zullen de eigenaars van het territorium ze niet toelaten. Het grondgebied bezet door een groep tamarins is meestal ongeveer 30-40 hectare. Ze verdedigen hun territorium niet met hun krachtige klauwen en tanden. Ze vallen ook degenen aan die hun kinderen durven te kwetsen.

De sociale hiërarchie in packs is goed ontwikkeld. Thuis hier is de meest ervaren vrouw, gevolgd door alle andere vrouwen. De volgende stap in de tamarin-hiërarchie is kinderen. De mannetjes bezetten hier het laagste niveau. In elke groep leven meestal 1-2 mannen.

Een ander interessant kenmerk van het gedrag en de levensstijl van deze dieren is het regelmatige kapsel van de snor. Ze snoeren de snor bij elkaar. In het proces communiceren dieren actief met elkaar.

De basis van het dieet van deze primaten is plantenvoeding. Ze zijn dol op fruit en bessen, die constant worden verzameld uit de struiken en bomen in het regenwoud. Hun favoriete delicatesse is jonge twijgen en bladeren. Soms eten ze bloemen.

Dierlijk voedsel is ook aanwezig in het dieet van deze dieren. Van tijd tot tijd vangen ze kikkers en hagedissen. Als ze vogeleieren vangen in een nest, eten ze het ook.

reproduktie


Tijdens de paartijd kan de vrouwelijke keizerlijke tamarin meerdere partners hebben. Als de groep niet één is, maar meerdere mannen, zal deze met iedereen paren. De volgorde hangt ook af van de positie in de hiërarchie.

Zwangerschap van vertegenwoordigers van deze soort duurt ongeveer 45 dagen. Omdat deze periode zelfs voor zulke kleine dieren te kort is, worden de baby's klein, hulpeloos geboren. Na de geboorte wegen ze slechts 35 g.

Maar zelfs pasgeboren tamarins op het gezicht hebben al karakteristieke ranken en baard. Omdat het matriarchaat regeert in hun manier van leven, zorgen de mannetjes voor de baby's. Ze dragen voortdurend baby's bij zich en geven deze alleen aan het vrouwtje voor de tijd van het voeden.

Na 3 maanden kunnen baby's zelf eten en bewegen. Na anderhalf jaar verlaten jonge mannetjes de kudde om lid te worden van een andere. De vrouwtjes blijven in hun familie.

In het wild is de levensverwachting ongeveer 11-15 jaar.

Aantal

Tegenwoordig wordt deze soort als "kwetsbaar" beschouwd, hoewel het aantal tamarins nog geen kritiek niveau heeft bereikt. Inderdaad, vaak worden deze ongewone primaten het slachtoffer van stropers. Ze worden gepakt om te verkopen in collecties of dierentuinen.

Het aantal vertegenwoordigers van deze soort, evenals andere bewoners van het tropische bos, wordt beïnvloed door de vernietiging van hun natuurlijke omgeving. De regenwouden op hun geboorteland worden tenslotte heel intensief verwoest. Dientengevolge, hebben de apen eenvoudig geen plaats om te leven en hun eigen voedsel te krijgen.

Video: Imperial Tamarin (Saguinus imperator)

Bekijk de video: Henriëtte Faroche Caviar Energizing Concept Lifting Treatment (Augustus 2019).