Maned wolf - beschrijving, habitat, levensstijl

Manenwolven zijn zeer interessante vertegenwoordigers van de dierenwereld. Deze soort behoort tot de hondenfamilie. Vertegenwoordigers van de soort hebben prachtige externe gegevens. Als je ze ziet, kun je besluiten dat het geen wolven zijn, maar vossen. De wolven met manen lijken immers op hen.

In feite heeft deze soort niets met de vos te maken. Ze hebben zelfs geen verticale pupillen, die een verplicht attribuut zijn van het uiterlijk van vossen. Het vaderland van deze verbazingwekkende dieren is Zuid-Amerika.

Waar woon je

Deze dieren leven in Brazilië, Bolivia, Paraguay. Ze leven het liefst op vlaktes bedekt met gras en struiken. Je kunt ze ook aan de rand van de moerassen zien. In de bergen leven deze wolven niet. In de regel verblijven ze daar waar een groot aantal verschillende kleine knaagdieren en andere dieren leeft. Manen wolven jagen op hen.

verschijning

Een onderscheidend kenmerk van dieren van deze soort zijn slanke poten. Ze zijn vrij lang en dun. Maar deze eigenschap maakt deze dieren geen snelle hardlopers. Lange poten laten het dier beter zien over vrij lange afstanden. Dit helpt wolven niet alleen om prooien te jagen, maar ook om geen slachtoffer te worden van een jager die op hem kan wachten.

Deze roofdieren hebben een vrij zachte vacht. De vorm van de snuit en nek lijkt sterk op de omtrek van een vos. Ze hebben een langwerpige vorm. Manenwolven onderscheiden zich door platte kisten, rechtopstaande oren en een tamelijk korte staart. Hun vacht, hoewel zacht, is erg dik.

Vertegenwoordigers van deze soort hebben een roodbruine kleur, maar op het uiteinde van de staart, evenals op de kin, is hun wol licht. Op de poten is de vacht in een donkere tint geverfd. In de nek is het langer dan op andere delen van het lichaam. Als het dier bang is voor iets of iemand probeert te beangstigen, dan zal deze wol overeind blijven staan.

Deze functie is de bron van het idee van de naam van de soort - de wolvin. Net als andere leden van de hondenfamilie hebben deze dieren 42 tanden. Afhankelijk van de situatie en de situatie zijn de wolven met manen in staat verschillende geluiden te maken. Onderling communiceren ze met de hulp van een luid en vrij langdurig gehuil. Om rivalen af ​​te schrikken en te verdrijven, gebruiken ze doofstommen. Bij zonsondergang kunnen ze luid geblaf horen.

Gemiddeld heeft het lichaam van een volwassen dier een lengte van 1 m 25 cm, de lengte van de staart varieert van 28 tot 33 cm en het gewicht bedraagt ​​22 kg. In de regel kan een wolvin in het wild ongeveer 12-15 jaar oud zijn. Er is een geregistreerd geval wanneer de wolf 17 jaar heeft geleefd. Onder de vertegenwoordigers van deze soort is heel veel voorkomende pest.

Manier van leven

Zoals alle verwante soorten zijn manenwolven 's nachts actief. Op dit moment gaan ze jagen. Een dag voor hen is een tijd voor rust. Een maned wolf in de natuur zien is erg moeilijk. Immers, deze dieren op de planeet zijn niet zo veel. Er is een dreiging van uitroeiing van deze soort en ze zijn erg bang voor de mens.

De jacht op wolven met manen duurt lang. Ze wachten op hun prooi, lang op de loer. Hij valt alleen aan als hij op het juiste moment wacht. Door de grote oren kan de wolvin zelfs vanop afstand een prooi of bedreiging horen. En dankzij de lange benen van de wolf kan het slachtoffer zelfs in het hoge gras worden gezien.

Het roofdier klopt eerst op het oppervlak van de aarde met zijn poot om zijn prooi bang te maken en valt het vervolgens aan met een snelle ruk. De jacht is bijna voltooid met succes voor dit slimme roofdier. Zijn slachtoffer laat geen kans om te overleven.

In het wild leven mannetjes en vrouwtjes van deze soort in hetzelfde gebied. Tegelijkertijd gaan ze apart jagen. Voordat ze naar bed gaan, verspreiden ze zich ook naar hun gebruikelijke plaatsen. Interessant is dat, wanneer wolven in gevangenschap gehouden worden, zowel het vrouwtje als het mannetje bezig zijn om hun jongen samen groot te brengen.

Mannen bewaken heftig het gebied waar ze wonen. Als een ongenode gast daar afdaalt, wordt hij daar weggestuurd. Maar onder elkaar vertonen deze dieren geen agressie. Hun houding kan zelfs goedmoedig genoemd worden. Aanvallende kerels is uiterst zeldzaam.

Van nature zijn de vertegenwoordigers van deze soort eenlingen. Het leven in het peloton is niet vreemd voor hen. Onder de vertegenwoordigers van de dierenwereld hebben wolven met manen geen vijanden. Hun grootste vijand is de mens. Gewoonlijk schieten mensen ze neer wanneer roofdieren in hun schuren klimmen om een ​​vogel te stelen.

eten

De basis van het runderenrantsoen is verschillende kleine dieren. Ze kunnen eten en vogels, en slakken, en eieren, en verschillende insecten. In de regel slikken ze hun voedsel heel door, bijna zonder erop te kauwen. Dit komt door het feit dat de kaken van deze wolven erg zwak zijn. Met grote dieren kunnen ze het niet aan. Daarom vallen wolven dergelijke dieren niet aan.

Hun kaken zijn niet in staat om harde, grote botten te breken. Mannetjes wolven plegen vaak schuren met pluimvee, en daarom zijn ze menselijke slachtoffers. Maar dergelijke gevallen zijn vrij zeldzaam. Gevallen van aanvallen van deze dieren op mensen zijn onbekend. Ze tonen vriendelijkheid niet alleen in relatie tot elkaar, maar ook voor mensen. Het dieet van de maned wolf omvat niet alleen vlees, maar ook plantaardig voedsel. Ze houden ervan om bananen te eten. Een ander favoriet voedsel van deze dieren - wolfsbessen. Dit zijn zeer giftige vruchten, maar ze helpen de wolf te ontsnappen aan een groot aantal parasieten die in zijn lichaam leven. Wanneer aardbeien en aardbeien rijpen, eten de wolven met manen ze ook met plezier.

reproduktie

De paarperiode van de wolven met manen valt meestal in de periode van oktober tot februari of van augustus tot oktober. Het hangt er vanaf waar de dieren leven. Op het moment van voortplanting beïnvloedt het halfrond waarin wolven leven. Hun interessante kenmerk van andere hoektanden is dat ze geen gaten graven, maar op het oppervlak blijven.

De zwangerschapsduur bij vrouwen van deze soort is ongeveer 2 maanden. Hierna worden 2-6 welpen geboren. Puppies worden in de winter geboren. Na de geboorte wegen ze ongeveer 400 g, maar de jonge groeien en ontwikkelen zich snel genoeg. Na 8-9 dagen openen ze hun ogen al en na 3 weken krijgen ze oren. Kleine puppy honden met een manen onderscheiden zich door hun nieuwsgierigheid en speelsheid. Mannen zijn niet bezig met het opvoeden van baby's. Vrouwtjes voeden ze op, voeden ze en leren ze ook om te jagen en te overleven in het wild.

Interessant is dat puppy's worden geboren met korte benen. In het groeiproces neemt hun lengte geleidelijk toe.

Een zeer belangrijk kenmerk van deze dieren is dat ze mensen nooit aanvallen. Tenminste, dergelijke gevallen werden nooit geregistreerd. In de regel onderscheiden ze zich door hun normale, vredelievende gedrag ten opzichte van zowel mensen als hun broeders. Helaas neemt het aantal van deze dieren elk jaar gestaag af. Deze soort wordt vermeld in het Rode Boek, omdat er een groot gevaar van uitsterven is.

Video: Maned wolf (Chrysocyon brachyurus)

Bekijk de video: dagboek van manenwolf-puppies - diary of baby maned wolves (Augustus 2019).