Baybak - beschrijving, habitat, levensstijl

Baibak, of Babak, ook bekend als de gewone (steppe) marmot, is een zoogdier dat behoort tot de Rodentia-knaagdiervolgorde, dat eekhoorns, gophers, aardeekhoorns en anderen omvat.

beschrijving

Een klein, gedrongen dier met een afgevlakte kop. Baibak weegt 3-8 kg (soms kan het gewicht oplopen tot 15 kg). De lengte van het lichaam is 40-65 cm, inclusief een korte, bossige staart van ongeveer 15 cm lang. De kleur van de vacht is afhankelijk van de regio, variërend van bruin tot roodachtig bruin, waarbij de gemiddelde bruine kleur de meest voorkomende schaduw is.

Sommige mensen hebben melanisme of albinisme. In het eerste geval zijn de knaagdieren volledig zwart, in de tweede volledig wit met ogen zonder pigmentatie, waarvan de roze tint te wijten is aan bloedvaten die zich op het oppervlak bevinden. Vanwege hun schitterende witheid zijn albino's een gemakkelijke prooi voor hun vijanden.

Als een gravend beest heeft de baikak sterke, sterke benen met sterke klauwen. Voor het graven gebruiken ze hun voorpoten, die zijn bewapend met vier speciaal ontwikkelde klauwen, terwijl de achterpoten vijf gewone klauwen hebben. In de regel verbergt het dier zich van zijn vijanden in het gat, omdat de rijsnelheid van de baibak niet erg hoog is.

Het zicht op knaagdieren is uitstekend (hoewel sommige onderzoekers geloven dat hij erger ziet dan mensen). In het bijzonder is de kijkhoek erg breed. Ook baikach kan wat kleuren zien. Maar hij is slecht georiënteerd in het donker, het schemerzicht is slecht, dus het knaagdier verlaat het gat bijna nooit 's nachts. Hij heeft een uitstekend oor en een zeer goed ontwikkelde reukzin.

gedrag

Zittend in een hol, is de baikak altijd op de wachter en kan soms een schril waarschuwingsfluitje maken als het gevaar voelt. Wanneer een dier ernstig gewond raakt of wordt gevangen door een vijand in de strijd, kan het gillen. Ook produceert een baieback soms geluid, knarst hij zijn tanden en kan zelfs een luid geblaf maken, waarvan de betekenis onbekend is.

Baibak - zeer sociaal, leeft in kleine kolonies van het matriarchale type. De familiegroep bestaat uit 5-12 personen. In één gat - één familie. Dit is een strikt dagelijks dier, dat zeldzaam is in wilde zoogdieren. Baibak staat vroeg op, vóór zonsopgang, en neemt 's ochtends zijn eerste maaltijd. Dan slaapt hij rond 10 uur, uitgestrekt op een podium, maar altijd waakzaam, met open ogen. Hij is tijdens de warme uren van de dag in zijn hol om tussen 12 en 15 uur goed te slapen. Daarna maakt hij een tweede maaltijd en gaat hij een uur voor het donker naar bed.

Baibak is erg voorzichtig en achterdochtig. Het staat meestal op zijn achterpoten om het terrein beter te kunnen beheersen. Het dier begint te sissen in geval van gevaar en dit geluid is te horen op een afstand van 1 km. Zodra ze een karakteristieke kreet over dreigend gevaar uitstoten, verbergen alle familieleden zich onmiddellijk in de dichtstbijzijnde holen. De spanwijdte van de adelaar kan een zeer sterke paniekaanval veroorzaken en daarom zullen knaagdieren er luid over rapporteren. Baibaki zijn nieuwsgierige dieren en spelen graag. Ze spelen soms met elkaar, meestal in paren.

Habitats en gewoonten

Baibak probeert nat of moerasland te vermijden. Het geeft de voorkeur aan open ruimtes zoals velden, open plekken, zeldzame bossen en rotsachtige hellingen. Meestal graaft hij zijn gat in plaatsen waar hij veel planten kan eten.

In de zomer bevindt zijn hol zich in het midden van weiden of weiden, in de regel regent het alleen in de winter in bosjes of kreupelhout. Een wintergat, geïsoleerd of niet, is meestal diep genoeg, omdat hoe dieper het gat is, hoe gemakkelijker het zal zijn om de winter te doorstaan.

De nertsen hebben een hoofdingang, een of meerdere inspectieopeningen voor meer veiligheid, evenals een toilet en nestelen op verschillende plaatsen. Het nest, dat wordt gebruikt voor recreatie, overwintering en opfok, is bekleed met droog gras en heeft een breedte van ongeveer een halve meter en een hoogte van meer dan 30 cm.

Buiten de periodes van winterslaap of de zorg voor baby's, brengt de baikak het grootste deel van zijn tijd door, voedend en koesterend in de zon. Hij koestert graag op warme aarde, op gladde rotsen of op lage takken.

Tegen het einde van de zomer, wanneer de winterslaap nadert (een lange winterslaap), begint het individu vet te worden. Het begint zodra de vorst komt. Jongeren hebben iets meer tijd nodig om de hele winter voldoende vet te krijgen. De winterslaap begint eind september, individuele baikaks die al in deze periode zijn begonnen erin te liggen. Tot oktober zijn meestal alle dieren al inactief. Op dit punt verkeert het knaagdier in een zeer onbetrouwbaar fysiologisch evenwicht, dat op enig moment de dood ingaat.

Winterslaap is een soort van diepe comateuze slaap. Alle functies van het lichaam worden aanzienlijk vertraagd, zodat het opgehoopte vet voldoende is om het dier de hele winter te voeden. De temperatuur kan dalen tot + 3C en de hartslag kan van de gebruikelijke 80 naar slechts vier of vijf slagen per minuut dalen. De ademhalingsfrequentie is verminderd en daarom is het zuurstofverbruik sterk verminderd. Wanneer het dier het gat in de lente verlaat, heeft het nog steeds een bepaalde hoeveelheid vet dat het nodig heeft, omdat voedsel in maart nog steeds niet genoeg is.

Zoals alle overwinterende zoogdieren, is de baikoo onderhevig aan ontwaken. Hartslag, ademhalingssnelheid en thermogenese stijgen bijna tot normale waarden. In feite zijn deze periodes cruciaal voor knaagdieren. Tijdens deze perioden van ontwaken, die slechts 5% uitmaken van de totale duur van de aanwezigheid van een dier in winterslaap, besteedt de baikak 90% van zijn energiereserves. Deze fasen van het ontwaken zijn echter van vitaal belang voor zoogdieren. Ze zijn nodig om energie-intensieve ondersteuningsfuncties te behouden die een hoge interne temperatuur vereisen.

eten


Baibak is omnivoor, maar het eetpatroon bestaat voornamelijk uit verse vegetatie. Het verbruikt een grote verscheidenheid aan wilde planten, klaver, alfalfa, samengestelde, bloemen, knoppen, bollen, evenals groenten en zaden wanneer het ze vindt. In zeldzame gevallen eet hij losse slakken, regenwormen, larven en insecten (sprinkhanen en sprinkhanen). In het vroege voorjaar voedt het zich met schors en kleine takken van struiken. Het verbruikt ongeveer 400 g gras per maaltijd. Dit is 100 kg voor 6 maanden zomeractiviteit. Het knaagdier gebruikt zijn taaie poten om voedsel te demonteren.

reproduktie

Welpen worden in de regel geboren in april of mei na een zwangerschap van 30 dagen. Een baibak heeft één nest per jaar, een gemiddelde van vier welpen. Blinden en weerloos bij de geboorte zijn de welpjes ongeveer 10 cm lang en wegen ze bijna 30 g. Na 28 dagen gaan hun ogen open en is hun lichaam bedekt met kort haar. Ze worden gespeend in de vijfde of zesde week en al op dit moment beginnen ze het gat te verlaten. De groei is zo snel dat ze binnen acht weken al 570 g wegen en erg dik worden voor de winterslaap. Sommige baibaki leven tot 15 jaar, maar hun gemiddelde levensverwachting is nog steeds lager.

Risico's en vernielingen

Baibak is een natuurlijke prooi voor grote roofdieren zoals beren, wolven, lynxen, enz. Deze roofdieren zijn echter tegenwoordig zeldzaam of zijn helemaal afwezig in landbouwgebieden waar baybaks veel voorkomen. Zijn belangrijkste vijanden vandaag zijn de vos en de hond. Het is merkwaardig om op te merken dat dit dier een wrede en harde vechter wordt als zijn leven wordt bedreigd en zelfs in staat is om weerstand te bieden aan elke vos, als hij niet wordt aangevallen door verrassing.

De meest effectieve manier om te beschermen tegen de aanval van roofdieren is de aanblik van dit dier. Afgezien van het feit dat deze dieren een goed gezichtsvermogen hebben, hebben ze ook een brede kijkhoek van 300 ° (160 ° bij mensen), daarom is het erg moeilijk om ze te vangen bij verrassing. Het is vermeldenswaard dat zowel het reukvermogen als het gehoor ook bij dit knaagdier zeer goed zijn ontwikkeld. Ze fungeren als extra bescherming tegen een verrassingsaanval.

Veel boeren beschouwen de baikak als een plaagdier vanwege de planten die het opeet en vanwege de hoop grond die het ophoopt tijdens het graven van zijn gat. Tot op zekere hoogte concurreert de baikak met vee om voedsel en soms raids op moestuinen. De mening dat de baikak een plaagdier is, is echter nog steeds grotendeels onjuist.

Video: terugkoop (Marmota bobak)