Dugong - beschrijving, habitat, levensstijl

Dugongs zijn betoverende zeedieren: ze zijn herbivore zoogdieren en lijken het meest op zeekoeien. Eigenlijk zijn ze tamelijk dicht bij lamantijnen, die zeekoeien worden genoemd. Zoölogen verwijzen doejongens naar de volgorde van sirenes. Precies zo is er zo'n onthechting, die een woord uit oude Griekse legenden wordt genoemd, bovendien wordt duyung vanuit het Maleis vertaald als een zeemeermin of een meisje uit de zee.

In Rusland wordt de doejong vaak aangeduid als de zeekoe, omdat de zeemeermin, zoals het Russische epos dit schepsel beschrijft, nog lang niet aan gratie ontbreekt. Maar als je het vergelijkt met een koe, dan is de doejong heel consistent met dit dier. Hij heeft ook een enorm lichaam, ongemakkelijkheid en een soort van zachte charme waardoor je wordt aangeraakt en je verblijft in de gewoonten van dit prachtige zeedier.

Algemene informatie

Voor het grootste deel, verkiezen dugongs zich te vestigen langs de kusten, waar de zeeën en oceanen baaien en ondiepe lagunes vormen. Nu is het gebied een tropische gordel van de Stille en Indische Oceaan. Omdat het niet moeilijk te begrijpen is, leven ze in ruimtes van zeewater en zwemmen ze praktisch niet in zoet water.

Zij zijn de kleinste van de vertegenwoordigers van de orde van sirenes, aangezien ze met een lichaamslengte van vier meter slechts tot 600 kilogram wegen, en deze verhouding voor dergelijke dieren is vrij matig. Tegelijkertijd zijn mannetjes altijd groter dan vrouwtjes.

De structuur van het lichaam is een soort cilinder, die vele plooien heeft, kenmerkend voor alle eigenaren van een dikke huid en een aanzienlijke laag onderhuids vet.

De huid heeft echt een indrukwekkende dikte - ongeveer twee centimeter of meer, en de kleur is grijsachtig met een lichte gradiënt. De buik is altijd lichter en de rug is iets donkerder.

Als je het vergelijkt met iemand van andere dieren, is de doejong eenvoudigweg een overbeviste zeehond met enkele kenmerken. Maar als je er beter uitziet, zijn er veel kenmerken die doejoeng van andere dieren onderscheiden, in het bijzonder, ze hebben helemaal geen rugvin en de voorste zijn vrij lang (tot een halve meter), er zijn geen tekenen en specifieke kenmerken van de poten die het mogelijk zouden maken om te bewegen op het land. Dugongs landen daarom niet op het land, omdat ze afdaalden in het water, en daar evolueerden ze naar de noodzakelijke omstandigheden en de lichaamsstructuur. In feite blijven ze onder water zitten en voelen ze zich goed over zichzelf, omdat de vreedzame uitdrukking van het gezicht van deze prachtige dieren ons in staat stelt om te spreken.

Uiterlijk zou de doejong gemakkelijk zijn verward met de lamantijn als het niet voor de achterste vin was, die, in tegenstelling tot de lamantijn, wordt gedeeld door een diepe holte in het midden, en het meest lijkt op een walvis. Ter vergelijking: de rugvin van een lamantijn in vorm vertegenwoordigt een soort peddel of een peddel die lijkt op een lamantijnvin, zoals je wilt.

We kijken nu naar de beschrijving van het gezicht van de doejong, die ook enige aandacht verdient en zich onderscheidt door zijn karakteristieke kenmerken. De oorschelpen zijn op typische wijze afwezig in veel zeedieren en de ogen diep in de banen zijn ook geschikt om onder water te wonen (trouwens, ze horen perfect, maar zien het zo). Het hoofd is relatief klein in vergelijking met het lichaam en is sedentair. De snuit heeft vlezige sponzen en een stompe neus, die wordt geleverd met een klep die de interne ruimte van extern water bedekt.

De aard en levensstijl van de doejong

Deze in het water levende zoogdieren lijken op koeien in hun rust en traagheid, en als ze nauwkeuriger worden beschreven, zijn het angstige koeien. Het lijkt erop dat de waterruimte inheems is voor de doejong, dus waarom zou je je niet zelfverzekerd en zelfs een beetje indrukwekkend voelen? Niettemin zien ze er nogal timide uit, bewegen ze voorzichtig en soepel. De afstand, die dugong in een uur overwint, is gemiddeld ongeveer 10 kilometer. Aan de andere kant hebben doejongens geen sprintvaardigheden nodig, integendeel - juist deze traagheid en meetbaarheid maken het in veel opzichten mogelijk om effectief te zijn in het zoeken naar voedsel.

Voor doejongens is de belangrijkste bezigheid het zoeken naar verschillende planten, d.w.z. algen die zich langs de zeebodem verspreiden. Daarom zwemmen ze zo over de zeebodem en eten ze rustig algen - waarom geen zeekoeien?

Vreemd genoeg zijn deze schuwe dieren niet bijzonder vatbaar voor koppels. Voor het grootste deel zijn het individuele boeren en de formatie van de roedel wordt in de regel alleen veroorzaakt door de aanwezigheid van vegetatie op een bepaald territorium. Dan verzamelen de doejongs zich in een kleine groep van vijf of een beetje meer individuen en lopen ze soepel door een aparte locatie, alsof ze in een groep bezig zijn met het verzamelen van voedsel.

Daarnaast is er de mogelijkheid van groepsmigratie, wanneer een hele populatie naar warmere streken gaat om op zoek te gaan naar voedsel. Dergelijke migraties worden bepaald door de keuze van gunstiger klimatologische omstandigheden.

Een andere rariteit is totale gunst bij de mensen. Als je ooit een schattig en plooibaar huisdier hebt gezien, dan is de doejong een voorbeeld van de schattigste en buigzamere van hen. Zeegiganten laten zich knijpen, strelen, knuffelen, strelen, zoenen, fotograferen, doen zodat het handiger is om te poseren. Ze kunnen worden bekrast, gemasseerd en nog veel meer. Daarom, als je vaak op zoek bent naar een foto van een doejong op internet, zal er zeker een persoon zijn die een zeekoe knijpt of iets grappigs doet met dit dier. Eigenlijk is de doejong zich niet echt tegen dergelijke communicatie.

Het geheim van dit gedrag ligt in de dikke huid, waardoor deze wezens bijna volledig onkwetsbaar zijn voor externe invloeden. Roofdieren schenken helemaal geen aandacht aan de doejong, omdat het proberen duurder te zijn om zo'n huid te krijgen. Zowel doejongs als roofdieren begrijpen dit feit en bemoeien zich daarom niet met elkaar en overlappen elkaar in het algemeen niet. Soms gebeurt het natuurlijk dat een haai een babyzeekoe wil eten, maar met de komst van de moeder gaan roofdieren met pensioen. Dugongs zijn in staat om zelfs enorme haaien weg te rijden, wat ook geen zin heeft om een ​​hand te reiken met deze reuzen.

Dugong Power

Als je naar de mollige lippen van deze wezens kijkt, steekt de bovenlip vrij duidelijk naar voren, wat zonder overdrijven er gewoon enorm uitziet. Dit detail maakt het ook mogelijk planten van een zeebodem af te scheuren. De dagelijkse voeding van een volwassen dier kan ongeveer 40 kg zijn van verschillende zeegrassen en verschillende algen.

Mannetjes hebben een klein voordeel ten opzichte van dugong-vrouwtjes, omdat ze boventanden hebben - slagtanden, die onder andere worden gebruikt om planten van de bodem te scheppen. Ze graven vrij lange groeven en het is gemakkelijk om langs deze paden te volgen waar de dugong graasde en waar hij naartoe ging.

De dagen van de doejong zijn behoorlijk eentonig en worden gemeten, gezien de hoeveelheid voedsel die ze moeten verzamelen, ze zijn precies dat. Ten eerste drijven ze ongeveer 15 minuten langs de bodem, zweven dan op en krijgen lucht en weer naar de bodem. Dus dagen vervangen weken, en weken veranderen jaren, en zeekoeien blijven grazen langs de zeebodem, achterlatend twee lange groeven als originele tijdlijnen die worden weggespoeld door de wateren van de eeuwigheid.

Dugongs zijn geen domme dieren, integendeel, ze weten hoe ze voedsel kunnen bewaren voor de toekomst en tonen over het algemeen wat vindingrijkheid. Vaak wordt een voorraad algen verzameld op een aparte locatie, waaruit de doejong zich vervolgens de juiste hoeveelheid kan verzamelen en zich gedurende een periode kan vrijmaken van het verzamelen.

Voortplanting en levensduur

In het tiende jaar van zijn bestaan, wordt de doejong een volwassen wezen en kan beginnen paren. Bovendien kunnen doejongens op elk moment van het jaar van deze bezigheid genieten, omdat ze niet worden bepaald door het kader van de door de natuur bepaalde reproductieperiode. Over het algemeen paren ze het hele jaar door.

Een dergelijke vrijheid doet echter niet af aan de moeilijkheden in de strijd om het vrouwelijke. Om intimiteit met zijn lieveling te krijgen, wordt het mannetje vaak geconfronteerd met een gevecht met een rivaal op de slagtanden. Dugongs gebruiken hun boventanden op vakkundige wijze en kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan een tegenstander.

In feite is het resultaat van het gevecht en beslist een verdere fokoptie. De winnaar van het gevecht vertrekt bijna onmiddellijk daarna met het vrouwtje en is bezig met het bedenken van een nieuwe doejong. Hierna gaan de mannen met pensioen en nemen geen deel aan hun eigen nageslacht.

De zwangerschap duurt een jaar, waarna in de regel één welp verschijnt, die ongeveer 40 kilogram weegt en een lengte heeft van maximaal één meter. Zelden geboren tweeling. De pasgeboren welp ligt ongeveer 12 weken op de rug van de moeder en gebruikt melk om te voeden. Hierna begint een zelfstandiger bestaan, dat wordt veroorzaakt door de overgang naar een plantaardig dieet, maar de baby weigert geen melk. Moedermelk blijft tot anderhalf jaar in de voeding.

Geleidelijk aan groeit de baby op en begint een zelfstandig bestaan, wat behoorlijk lang is. De dugong-leeftijd bereikt 70 jaar of meer, als externe factoren het niet beïnvloeden. Met externe factoren bedoelen we voornamelijk mensen, die de populatie van deze dieren aanzienlijk beïnvloeden.

Op dit moment is de doejonggemeenschap vrij klein, mensen in de 20e eeuw hebben deze dieren op de meest negatieve manier beïnvloed. Nu vissen met netten is verboden, en doejongens worden beschermd door verschillende internationale organisaties. Alleen geoogst met harpoenen in kleine landen en culturen die in het verleden gebruik maakten van doejongs om hun eigen bestaan ​​te behouden en die zich bezighouden met een redelijke vangst van deze dieren is toegestaan.

Video: Dugong (Dugong dugon)

Bekijk de video: What in the World is a Dugong? National Geographic (December 2019).