Zeester - beschrijving, habitat, levensstijl

Het is soms moeilijk voor te stellen hoe divers de natuur kan zijn, vooral als je zulke wezens ziet als een ster dragende ster. In feite is hij een eenvoudige mol die een unieke neus heeft, omlijst door 22 speciale sondes. Dankzij deze sondes (kleine tentakels) heeft het een van de meest ontwikkelde organen in de hele dierenwereld. Onder de grond, waar de stervormige ster woont, doen zicht en gehoor er niet echt toe, maar het reukvermogen en de aanraking hebben een groot potentieel. Iedereen die kan ruiken en zich beter voelt, krijgt een aanzienlijk voordeel ten opzichte van de anderen.

Algemene informatie

De starfear leeft voor het grootste deel in Noord-Amerika, en meer specifiek, onder het grondgebied van Noord-Amerika, is de gebruikelijke verblijfsruimte ongeveer een halve meter onder de grond. Het meet de grootte van een typische mol en past op een menselijke palm. Starfish behoort tot de molfamilie en is een insectenetend zoogdier.

Uiterlijk is vergelijkbaar met andere moedervlekken: een klein gestroomlijnd lichaam met donkergekleurde vacht, poten met klauwen die zich onder het lichaam bevinden, een langwerpige snuit, kleine ogen, geen oren. Op de voorste ledematen zijn de klauwen groter, omdat het de voorste ledematen zijn waar het op graaft. De achterste ledematen hebben veel kleinere en korte klauwen.

Het dier leeft in het systeem van tunnels dat door hem is gecreëerd, hij doorbreekt de bewegingen met zijn voorpoten en duwt de aarde naar de oppervlakte. Daarom wordt de ruimte van zijn dislocatie gemakkelijk gedetecteerd op de heuvels van de aarde. De totale lengte van de bewegingen, die het dier voor zichzelf maakt, de lichaamslengte, die ongeveer 10 centimeter is, kan 270 meter bereiken.

De activiteit van het dier gaat door gedurende de dag, het zijn niet strikt overdag of nachtdieren. Bovendien zijn ze niet geneigd tot winterslaap en blijven ze het hele jaar door functioneren. Zelfs in de winter kunnen ze gemakkelijk door de sneeuw bewegen en onder het ijs in de reservoirs duiken.

Het lichaamsgewicht van het dier is ongeveer 50-70 gram. Een interessante eigenschap is de vrij lange staart, die iets korter is dan het lichaam zelf, en is maximaal 8 centimeter lang. Tegelijkertijd heeft de staart een interessante functie - het slaat vet op, als je goed kijkt, heeft de ster-mus voor de winter een dikke en vettige staart, die als een bewaarder van extra calorieën wordt, omdat deze dieren geen speciale winkels zijn en geen magazijnen met voedsel in de grotten hebben.

Zeester en zijn neus

Oppervlakkig onderzoek stelt je echt in staat om de neus te vergelijken, die een zeester met een ster heeft, maar als je goed kijkt, wordt het duidelijk - elk neusgat bevindt zich in een soort frame van 11 sondes (lengte is 1-4 millimeter), die elk een enorm aantal kleine receptoren, de zogenaamde orgelbegeleidingsorganen. Deze orgels geven een ongelooflijke gevoeligheid en laten je zelfs kleine deeltjes zout vangen, die tussen een groot aantal zandkorrels bleken te zijn. Tegelijkertijd vervangt het gebruik van sondes deze visie van de mol, omdat het (net als veel ondergrondse bewoners) het praktisch helemaal niet ziet.

De receptoren die in de neus van dit dier aanwezig zijn, worden ook wel het Eimer-orgel genoemd. Ze zijn in de hoeveelheid van ongeveer 25 duizend en zijn vrij krap tegen elkaar. Als je je voorstelt hoe het oppervlak van de sonde eruit ziet, staat er een enorm aantal van dergelijke kleine cilinders in dichte rijen. In het midden van elke cilinder bevindt zich een afzonderlijk zenuwuiteinde, dat verbonden is met de hersenen. Elke aanraking geeft een signaal van dit uiteinde aan de hersenen.

Om een ​​idee te krijgen van het oppervlak waarop hij verblijft of om kleine dieren te bestuderen, die hij vooral eet (insecten, wormen en dergelijke), brengt hij zijn sondes aan op het oppervlak. Zijn brein ontvangt dank zij dit driedimensionale beeld van het oppervlak en kan daadwerkelijk de ruimte zien die zich voor hem bevindt. Het blijft alleen om te beslissen waar te gaan, en of het nodig is om de prooi te eten die het heeft.

Natuurlijk kun je met zo'n gevoel een driedimensionaal model maken, maar dit is maar een klein stukje van de aarde, want dan beweegt de sterrendrager in volledige duisternis? Zo'n vraag lijkt behoorlijk relevant en er is een passend antwoord. In feite maakt de spin zijn neus een massa onophoudelijke bewegingen, hij tast en tast met sondes, en dankzij deze scant hij vrijwel het gehele oppervlak waarlangs hij beweegt. Daarom ziet de star-seeker feitelijk, maar niet met zicht. Hij gebruikt tactiele sensaties en geuren die worden getransformeerd door zijn hersenen. Misschien is het verschil tussen ons zicht en dat van ons niet zo groot, omdat het door beeld verkregen beeld eigenlijk niets anders is dan zenuwimpulsen.

Wat eet zeesterren


Hij eet verschillende ondergrondse dieren, die zich in het publieke domein bevinden. Geeft de voorkeur aan meer dan alle rest van de regenworm, wat de heerlijkste delicatesse is, maar om zo'n worm te vinden, moet je het voelen. Bovenal concentreert de sterdrager zich op haken die zich op het oppervlak van zijn lichaam bevinden.

Een interessant feit is het snelle eten, dat beroemd is om dit dier. Hij kan een larve of een wants eten in 1/5 seconde, dat is ongelooflijk snel. Een dergelijk kenmerk is waarschijnlijk te wijten aan evolutionaire factoren, omdat de sterspin niet kan zien waar de prooi beweegt, die eraan ontsnapt, omdat deze alleen het oppervlak voelt. Daarom, als hij iets eetbaars met zijn sondes "zag", dan moet hij onmiddellijk deze prooi opeten. Anders kan hij eenvoudig worden verlaten zonder lunch.

Zeester en onderwateravontuur

Deze mol kan zwemmen en is zeer effectief. Vanuit zijn ondergrondse nertsen heeft hij soms toegang tot afritten naar verschillende reservoirs en gebruikt dit feit om te zoeken naar voedsel en andere dingen die hij doet. Vreemd genoeg, maar zijn lichaam voldoet perfect aan de vereisten van de onderwaterruimte:

  • klauwen zijn comfortabele vinnen;
  • strakke pels - wetsuit.

Om onder water te navigeren, gebruikt hij een nogal interessant mechanisme. Eerst wordt een luchtbel over het voorwerp geblazen, dat vervolgens terugtrekt (maar als met deeltjes van dit object / oppervlak) en maakt duidelijk of het object eetbaar is en welk oppervlak onder deze bel.

Sterren en sociale omgeving

Deze dieren zijn behoorlijk sociaal, bijvoorbeeld, een opmerkelijk feit is de communicatie tussen heteroseksuele individuen buiten het paarseizoen. Bovendien hebben ze de neiging om eigenaardige kolonies te creëren, hoewel ze niet stabiel zijn, en kunnen maximaal 40 individuen die zo'n kolonie vormen zich vestigen per hectare land. In het algemeen, zoiets als een generieke nederzetting van stervormige beesten, kunnen alleen dergelijke groepen variëren, deformeren, in het algemeen ervaren ze verschillende metamorfosen in samenstelling en aantal.

De paringsperiode vindt plaats in de lente, wanneer vrouwen zwanger worden en in de eerste helft van de zomer baby's krijgen, waarna ongeveer 3-4 kleine moedervlekken verschijnen, soms meer. De periode van bestaan ​​van het dier is ongeveer 4 jaar, als ze in broeikasomstandigheden van slavernij leven, kunnen ze meer leven, zelfs twee keer.

Seksuele volwassenheid vindt 40 weken na de geboorte plaats, dat wil zeggen, de volgende lente na de geboorte, wordt de stervormige spaai actief in de seksuele sfeer en kan zij zelf deelnemen aan het proces van het creëren van nakomelingen.

In de koloniën hebben ze over het algemeen afzonderlijke doorgangen en rustkamers, maar de jachtruimte kan min of meer algemeen zijn. En bijvoorbeeld, de mollen die een getrouwd stel hebben gevormd concurreren niet op hun eigen land, en dit is een significant verschil tussen de sterren die sterren dragen en vele andere dieren. Over het algemeen creëren ze sociale groepen die instabiel zijn, maar ze weten hoe ze met elkaar overweg kunnen, en zo'n gemeenschap is productiever dan andersom.

Voor de gegeven populatie van deze dieren dreigt niets. Ze zijn niet commercieel en in de natuur is de bevolking in harmonie met andere soorten.

Video: zeesterren (Condylura cristata)

Bekijk de video: Hazelmuis - Natuurmonumenten 2014 (Augustus 2019).